Οι αρχές της Ρωσίας επιτρέπουν σε χιλιάδες εργαζόμενους από τη Βόρεια Κορέα να μπαίνουν στη χώρα και τους χορηγούν νέες άδειες εργασίας, πιθανόν παραβιάζοντας τις κυρώσεις του ΟΗΕ. Αυτό αναφέρει ρεπορτάζ της εφημερίδας The Wall Street Journal, η οποία υποστηρίζει επίσης ότι "πάνω από 10.000 βορειοκορεάτες εργαζόμενοι έχουν καταγραφεί στη Ρωσία από τον Σεπτέμβριο" επικαλούμενη δεδομένα του ρωσικού ομοσπονδιακού υπουργείου Εσωτερικών (1).

Το γεγονός αυτό σημαίνει ότι η Μόσχα ενδέχεται να παραβιάζει τις κυρώσεις που επέβαλε το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών με σκοπό να μειωθούν οι χρηματοοικονομικές ροές της Βόρειας Κορέας ούτως ώστε να ασκηθεί πίεση στην Πιονγκγιάνγκ για να εγκαταλείψει το πυρηνικό της οπλοστάσιο, σύμφωνα με την Τζέρναλ, η οποία επικαλείται αξιωματούχους της κυβέρνησης των ΗΠΑ.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ που μεταφέρει το ρεπορτάζ της εφημερίδας, στοιχεία του ρωσικού ομοσπονδιακού υπουργείου Εργασίας που περιήλθαν στην κατοχή της εφημερίδας δείχνουν ότι δόθηκαν τουλάχιστον 700 νέες άδειες παραμονής και εργασίας στη Ρωσία σε Βορειοκορεάτες φέτος.

Αξιωματούχοι του ΟΗΕ διενεργούν έρευνα για τις δυνητικές παραβιάσεις των κυρώσεων, οι οποίες προβλέπουν πολύ λίγες εξαιρέσεις, ανέφερε η WSJ, επικαλούμενη πηγές που δεν κατονόμασε.

Το ρωσικό ΥΠΕΞ δεν απάντησε όταν το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς του ζήτησε να σχολιάσει το δημοσίευμα της Τζέρναλ, πέραν πάντως των ωρών λειτουργίας του.

«Είναι απόλυτα σαφές ότι η Ρωσία πρέπει να κάνει περισσότερα. Η Ρωσία λέει ότι θέλει καλύτερες σχέσεις με τις ΗΠΑ, άρα η Μόσχα πρέπει να το αποδείξει αυτό συνεργαζόμενη μαζί μας, όχι δουλεύοντας εναντίον μας, όσον αφορά την επείγουσα αντιμετώπιση αυτής της απειλής για όλες τις χώρες» του κόσμου, είπε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σχολιάζοντας τις πληροφορίες που δημοσίευσε η εφημερίδα.

«Υπολογίζεται ότι οι βορειοκορεάτες εργαζόμενοι στη Ρωσία στέλνουν 150-300 εκατομμύρια δολάρια τον χρόνο στην Πιονγκγιάνγκ. Τώρα είναι η ώρα που η Ρωσία πρέπει να αναλάβει δράση: η Μόσχα πρέπει να εφαρμόσει αμέσως και πλήρως όλες τις κυρώσεις του ΟΗΕ τις οποίες προσυπέγραψε», συμπλήρωσε.