Δύο δίκες εναντίον της τουρκοκυπριακής εφημερίδας «Αφρίκα» και των δημοσιογράφων της, Σενέρ Λεβέντ και Αλί Οσμάν, εξελίσσονται σε δικαστήριο της 'Αγκυρας.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό- Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η πρώτη δίκη αφορά το πρωτοσέλιδο της «Αφρίκα», που έκανε λόγο για «δεύτερη τουρκική εισβολή», με αφορμή τις εξελίξεις στο 'Αφριν.

Όσον αφορά τη δεύτερη δίκη, αυτή αφορά ένα άρθρο γνώμης του Σενέρ, το οποίο κυκλοφόρησε και στα ελληνικά με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Zorba The Cypriot».

Μιλώντας στην εφημερίδα «Καθημερινή» Κύπρου, ο Τουρκοκύπριος δημοσιογράφος, Σενέρ Λεβέντ, κάνει λόγο για μία δυσάρεστη τροπή στα χρονικά της Κύπρου και καλεί τόσο την κυβέρνηση του Νίκου Αναστασιάδη όσο και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι, να παρέμβουν. Παράλληλα σημειώνει πως οι δίκες, αποτελούν μοχλό πίεσης της 'Αγκυρας προς τους Τουρκοκυπρίους.

Την ίδια στιγμή, στο κατεχόμενο τμήμα της Λευκωσίας, συνεχίζεται και μια άλλη «δίκη», η οποία αναβλήθηκε για τις 20 Σεπτεμβρίου με απόφαση του «δικαστή» Τατζάν Ρεϊνάρ, ο οποίος παραιτήθηκε από το επάγγελμα του εξαιτίας των πιέσεων, που δέχθηκε το προηγούμενο διάστημα από κύκλους της 'Αγκυρας.

Οι δύο Τουρκοκύπριοι δημοσιογράφοι αρνούμενοι να καταθέσουν στο τουρκικό δικαστήριο προέβαλλαν την άποψη ότι δεν έχουν διαπράξει κανένα αδίκημα και ότι δεν αναγνωρίζουν τις δυο δίκες, συμπληρώνει το Αθηναϊκό- Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο Σενέρ Λεβέντ δήλωσε στον ανταποκριτή της «Καθημερινής» Κύπρου, στην Κωνσταντινούπολη, ότι αυτήν τη στιγμή στα κατεχόμενα συζητείται το ενδεχόμενο της μεταφοράς του ίδιου και του συναδέλφου του στην Τουρκία, «με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, μια εξέλιξη που έχει θορυβήσει τον δημοσιογραφικό κόσμο της τουρκοκυπριακής κοινότητας».