Με πρόωρες εκλογές φέρεται να απείλησε τους αντάρτες στις τάξεις του Συντηρητικού Κόμματος, η πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τερέζα Μέι.

Οι εκλογές θα διεξάγονταν μέσα στο καλοκαίρι εάν κατέρριπταν το σχέδιό της για το Brexit εξαιτίας της εναντίωσής τους στις προτάσεις της για την τελωνειακή σχέση με την ΕΕ, όπως αναφέρει η εφημερίδα "The Times".

Σε μια από τις πιο ταραχώδεις περιόδους της σύγχρονης πολιτικής ιστορίας της Βρετανίας, έχουν διεξαχθεί τέσσερις κρίσιμες εκλογικές διαδικασίες τα τελευταία τέσσερα χρόνια:

  • Δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκοτίας, το 2014
  • Βουλευτικές εκλογές του 2015
  • Δημοψήφισμα για το Brexit, το 2016
  • Πρόωρες βουλευτικές εκλογές του Μαΐου της περασμένης χρονιάς.

Σύμφωνα με τους "Times" του Λονδίνου, τα στελέχη της κοινοβουλευτικής ομάδας που είναι αρμόδια για την τήρηση της κομματικής πειθαρχίας απηύθυναν αυτή την προειδοποίηση σε φιλοευρωπαίους πολιτικούς, υπό τους πρώην υπουργούς Στίβεν Χάμοντ και Νίκι Μόργκαν, μερικά λεπτά πριν από μια κρίσιμη ψηφοφορία για την τελωνειακή σχέση με την ΕΕ την Τρίτη.

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός απέφυγε μόλις και μετά βίας την ήττα στη Βουλή των Κοινοτήτων, κι η πολιτική της μοίρα κρίθηκε από τους υποστηρικτές της παραμονής στην ΕΕ στις τάξεις των Τόρις.

Τέλος, το κοινοβούλιο ενέκρινε με 307 ψήφους υπέρ, έναντι 301 κατά, μια τροπολογία επί του σχεδίου νόμου για το εμπόριο, που θα ανάγκαζε την κυβέρνηση να διαπραγματευθεί μια νέα συμφωνία για την τελωνειακή σύνδεση με την ΕΕ εάν δεν έχει επιτύχει συμφωνία για το εμπόριο με τις Βρυξέλλες ως την 21η Ιανουαρίου 2019.