Απέρριψε γερμανικό δικαστήριο το αίτημα έκδοσης του πρώην ηγέτη της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν με την αιτιολογία της εξέγερσης κατά της εξουσίας της Μαδρίτης. Ωστόσο, το ίδιο δικαστήριο έκρινε ότι ο Πουτζντεμόν μπορεί να εκδοθεί στην Ισπανία, με την κατηγορία της κατάχρησης δημόσιων κεφαλαίων.

Σύμφωνα με πηγή των δικηγόρων του Πουτζντεμόν, ο πρώην ηγέτης της Καταλονίας θα εφεσιβάλει οποιαδήποτε απόφαση εκδοθεί από τη Γερμανία με οποιαδήποτε κατηγορία.

Υπενθυμίζεται πως ο Πουτζντεμόν διέφυγε στις Βρυξέλλες και αργότερα στη Γερμανία όταν εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης από την ισπανική Δικαιοσύνη σχετικά με τον ρόλο του στην ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Καταλονίας τον περασμένο Οκτώβριο. Η κυβέρνηση της Μαδρίτης υποστηρίζει πως αυτό ήταν παράνομο βάσει του ισπανικού συντάγματος.

«Το δικαστήριο αποφάσισε σήμερα το πρωί ότι επιτρέπεται η έκδοση με βάση την κατηγορία της κατάχρησης δημόσιων κεφαλαίων», δήλωσε ο εκπρόσωπος του δικαστηρίου του Σλέσβιχ Χολστάιν.

Απαντώντας στην απόφαση του δικαστηρίου, εισαγγελείς δήλωσαν ότι θα αποφασίσουν σύντομα αν θα εγκρίνουν την έκδοση του Πουτζντεμόν, ο οποίος συνελήφθη κατά την είσοδό του σε γερμανικό έδαφος τον Μάρτιο.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ