Παραιτήθηκε ο Ντέιβιντ Ντέιβις, ο βρετανός υπουργός αρμόδιος για το Brexit, ακολουθούμενος από τους υφυπουργούς του Στιβ Μπέικερ και Σουέλα Μπρέιβερμαν. Ο Ντέιβιντ Ντέιβις υπέβαλε την παραίτησή του, διότι θεωρεί πως η πολιτική που προωθεί η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι υπονομεύει τις διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες και το βρετανικό κοινοβούλιο δεν θ’ ανακτήσει όντως τις εξουσίες του μετά την αποχώρηση.

«Η γενική κατεύθυνση της πολιτικής θα μας βάλει στην καλύτερη περίπτωση σε αδύναμη διαπραγματευτική θέση, από την οποία πιθανότατα δεν θα μπορέσουμε να ξεφύγουμε», τόνισε ο Ντέιβις στην επιστολή της παραίτησής του προς τη Μέι και πρόσθεσε: 

«Κατά την άποψή μου, η αναπόφευκτη συνέπεια των πολιτικών που προτείνονται θα είναι ότι η υποτιθέμενη ανάκτηση του ελέγχου από το κοινοβούλιο θα είναι μάλλον ψευδαίσθηση παρά πραγματικότητα», υποστήριξε στην επιστολή του ο Ντέιβις.

Η Μέι «ευχαρίστησε θερμά» τον υπουργό της για τη συμβολή του στην κατάρτιση «ορισμένων από τους σημαντικότερους νόμους εδώ και γενιές» που προωθήθηκαν στο βρετανικό κοινοβούλιο προς ψήφιση.

Την παραίτησή του υπέβαλε επίσης ο Στιβ Μπέικερ, ο υφυπουργός αρμόδιος για το Μπρέξιτ, ενώ σύμφωνα με τον Guardian παραιτήθηκε και η υφυπουργός Σουέλα Μπρέιβερμαν, επίσης αρμόδια για το Brexit.

Όπως αναμεταδίδει το ΑΠΕ, η απώλεια του βασικού διαπραγματευτή της για το Μπρέξιτ και των υφυπουργών του, δύο ημέρες μετά τη συνάντηση στην πρωθυπουργική εξοχική κατοικία στο Τσέκερς, αποτελεί νέο βαρύ πλήγμα για τη Μέι και υπογραμμίζει τις βαθιές διαιρέσεις στο Συντηρητικό Κόμμα για τους όρους της εξόδου από την ΕΕ.

Πηγή προσκείμενη στο περιβάλλον του Ντέιβις δήλωσε νωρίτερα ότι ο υπουργός είχε ήδη στείλει την επιστολή της παραίτησής του στην πρωθυπουργό και, ερωτηθείσα για τα αίτια, απάντησε μονολεκτικά: «Τσέκερς».

Πολλοί υποστηρικτές του «καθαρού» Μπρέξιτ επέκριναν τη λεγόμενη «ειρηνευτική συμφωνία» που προτάθηκε στο Τσέκερς, καταγγέλλοντας πως το σχέδιο της Μέι θα σήμαινε μόνο κατ’ όνομα αποχώρηση από την ΕΕ και άρα θ’ αθετούσε τη δέσμευσή της να υπάρξει «καθαρό» διαζύγιο των δύο μερών, ενώ επαίνεσαν τον Ντέιβις διότι παραιτήθηκε.

Οι παραιτήσεις ήρθαν λίγες ημέρες αφότου η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι εξασφάλισε στο Τσέκερς την υποστήριξη του υπουργικού συμβουλίου στο σχέδιό της για την έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ενωση, παρά το γεγονός ότι αυτό κρίθηκε αρκετά «μαλακό» από τους υποστηρικτές του Brexit, σημειώνει το BBC.