Για παραίτηση του Χορστ Ζεεχόφερ από τη θέση του υπουργού Εσωτερικών της Γερμανίας κάνουν λόγο τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης, καθώς οι διαφορές με την Άγκελα Μέρκελ στο πεδίο της μεταναστευτικής κρίσης αποδείχθηκαν αγεφύρωτες.

Εφόσον τελικώς, ο επικεφαλής των Χριστιανοκοινωνιστών της Βαυαρίας (CSU) αποχωρήσει από την τριμερή κυβέρνηση και άρει τη στήριξή του προς το πρόσωπο της Άγκελα Μέρκελ, τότε αυτομάτως ο κυβερνητικός συνασπισμός θα απωλέσει την πλειοψηφία στη Bundestag.

Από την πλευρά του, ο αρχηγός των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) και ομοσπονδιακός υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ παρέπεμψε  στις συζητήσεις που θα διεξαχθούν εκ νέου με το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU) αργότερα σήμερα όσον αφορά στην απόφασή του να παραιτηθεί ή μη.

«Σήμερα θα συζητήσουμε και πάλι με το CDU. Πρέπει να καταβληθεί μια προσπάθεια να επιτευχθεί συμφωνία στο κεντρικό ζήτημα των συνοριακών ελέγχων και των επαναπροωθήσεων. Προσέφερα το αξίωμά μου και θα συνεχίζω να το κάνω για τις τρεις επόμενες ημέρες» δήλωσε ο κ. Ζεεχόφερ, έπειτα από περίπου 12 ώρες συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας και διαβουλεύσεων με ηγετικά στελέχη του κόμματός του.

«Ελπίζω να βρεθεί μια συμφωνία. Πρόκειται για παραχώρηση εκ μέρους μου», πρόσθεσε ο ίδιος.

Όπως αναφέρουν γερμανικά ΜΜΕ, στελέχη του κόμματός του προσπάθησαν να πείσουν τον Ζεεχόφερ να μην επιμείνει στην απόφασή του για παραίτηση, εφόσον η άλλη πλευρά δεν υπαναχωρήσει.

Κατά την αποχώρησή του από τις διαβουλεύσεις, ο κ. Ζεεχόφερ τόνισε κατ' επανάληψη ότι το ζήτημα είναι το συμφέρον της Γερμανίας, αλλά και η ικανότητα του κυβερνητικού συνασπισμού να ασκεί τα καθήκοντά του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το άθροισμα των βουλευτών του CDU και του SPD υπολείπεται κατά δύο έδρες της πλειοψηφίας στα έδρανα του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου.