Οι αεροπορικές εταιρείες American Airlines και United Airlines ζήτησαν από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ να αποφεύγει να χρησιμοποιεί τις πτήσεις τους για να μεταφέρει παιδιά μετανάστες που χωρίστηκαν από τις οικογένειές τους, καταδικάζοντας με αυτόν τον τρόπο την πολιτική της διοίκησης Τραμπ.

«Στην United, είμαστε προβληματισμένοι από τα άρθρα που δημοσιεύτηκαν στον Τύπο όπου αναφέρεται ότι οι αεροπορικές εταιρείες χρησιμοποιήθηκαν για τη μεταφορά παιδιών μεταναστών που χωρίστηκαν από τις οικογένειές τους εξαιτίας της νέας πολιτικής για τη μετανάστευση. Έπειτα από εσωτερική έρευνα (…) δεν βρήκαμε καμία απόδειξη ότι αυτά τα παιδιά μεταφέρθηκαν με τη United» γράφει σε ένα δελτίο τύπου που εστάλη στο Twitter ο Όσκαρ Μουνόζ, ο διευθύνων σύμβουλος της United.

«Στόχος της εταιρείας μας είναι να φέρνουμε κοντά τους ανθρώπους και να ενώνουμε τον κόσμο» επομένως αυτή η πολιτική «έρχεται σε βαθιά σύγκρουση με τις αξίες που πρεσβεύει η εταιρεία μας και εμείς δεν θέλουμε καμία σχέση με όλο αυτό».

«Έχουμε επικοινωνήσει με αξιωματούχους της ομοσπονδιακής διοίκησης για να τους ενημερώσουμε ότι δεν πρέπει να μεταφέρουν παιδιά μετανάστες, που χωρίστηκαν από τους γονείς τους, με τις πτήσεις της United» υπογραμμίζει ο διευθύνων σύμβουλος της αεροπορικής εταιρείας.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η ανακοίνωση της American Airlines: «Η διαδικασία χωρισμού οικογενειών… δεν συμβαδίσει σε καμία περίπτωση με τις αξίες της American Airlines- εμείς ενώνουμε τις οικογένειες, δεν τις χωρίζουμε». «Δεν έχουμε καμία επιθυμία να συσχετιζόμαστε με (μια πολιτική) που χωρίζει τις οικογένειες, ακόμα χειρότερα να κερδίζουμε από αυτή».

Οι εταιρείες επιβεβαιώνουν ότι έχουν συνάψει δημόσιες συμβάσεις για τη μεταφορά προσώπων έπειτα από αίτημα της κυβέρνησης. Οι συμβάσεις αυτές, εντούτοις, δεν επιβάλουν στις αρχές να αποκαλύπτουν την ταυτότητα των προσώπων που θα ταξιδέψουν.

«Επομένως, δεν γνωρίζουμε εάν η ομοσπονδιακή κυβέρνηση χρησιμοποίησε την American για να μεταφέρει παιδιά που χωρίστηκαν από τους γονείς τους στο πλαίσιο της πρόσφατης πολιτικής για τη μετανάστευση, όμως θα νιώθαμε πολύ μεγάλη απογοήτευση εάν αυτό συνέβαινε» σημειώνει η American Airlines.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ