Η φωτογραφία των δύο πρωθυπουργών, του Αλέξη Τσίπρα και του Ζόραν Ζάεφ, που με φόντο τις Πρέσπες και υψωμένα τα χέρια σε χειραψία χαιρετίζουν την υπογραφή της συμφωνίας για το όνομα «Βόρειος Μακεδονία», χρησιμοποιήθηκε στις ιστοσελίδες πολλών γαλλικών μέσων ενημέρωσης.

Στο σύνολό τους τα ΜΜΕ μιλούν για «ιστορική» συμφωνία, που θα δώσει ένα τέλος σε μια διαμάχη 27 ετών.

Η «Λιμπερασιόν» προβάλλει ιδιαίτερα, στο σχετικό άρθρο της ιστοσελίδας της, τα λόγια του Έλληνα πρωθυπουργού πριν από την υπογραφή: «Σήμερα κάνουμε το πατριωτικό καθήκον μας, (...) ένα ιστορικό βήμα για να κλείσουμε τις πληγές του παρελθόντος, ν' ανοίξουμε το δρόμο της συνεργασίας για τις χώρες μας, τα Βαλκάνια και όλη την Ευρώπη. Αυτό το βήμα δεν θα πρέπει να μείνει μετέωρο, διότι δίνουμε το παράδειγμα για την ανοικοδόμηση του μέλλοντας ενάντια στο μίσος».

Η συμφωνία «είναι στρατηγικής σημασίας και μπορεί να μετακινήσει τα βουνά» δήλωσε από μέρους του ο Ζόραν Ζάεφ, «χάρις στον οποίο άνοιξε ο δρόμος για έναν συμβιβασμό, μετά την ανάληψη της εξουσίας το 2017, όταν την απέσπασε από την εθνικιστική Δεξιά».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, «αποφασιστικό ρόλο για τη λύση της τελευταίας αυτής διαμάχης που κληρονομήθηκε από τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, έπαιξε και η ανησυχία των Ευρωπαίων για μια επιρροή της Ρωσίας στην περιοχή».

Πέρα από τους δύο υπουργούς εξωτερικών, τον Νίκο Κοτζιά και τον Νίκολα Ντιμιτρόφ, το δημοσίευμα αναφέρει ότι «ανάμεσα στους ανάδοχους που παραβρέθηκαν στην τελετή ήταν ο διαπραγματευτής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς και η εκπρόσωπος της ΕΕ Φρεντερίκα Μογκερίνι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ