Δεν υπάρχει τελική συμφωνία ανάμεσα σε Ελλάδα και ΠΓΔΜ τόνισε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ σημειώνοντας ότι «υπάρχει συμφωνία επί της αρχής, ενώ οι δύο πλευρές έχουν καταλήξει στην επίσημη και νομική πλευρά της συμφωνίας».

Ο κ. Ζάεφ έστειλε το μήνυμα ότι η τελική συμφωνία με την Ελλάδα στο θέμα της ονομασίας θα επικυρωθεί από το κοινοβούλιο με πλειοψηφία προτού πάει σε δημοψήφισμα. Πρόσθεσε μάλιστα ότι στη συνέχεια η Ελλάδα θα στείλει επιστολή στο ΝΑΤΟ ώστε η ΠΓΔΜ να λάβει πρόσκληση ένταξης στη Συμμαχία».

Σύμφωνα με τη kathimerini.gr ανέφερε ότι η τηλεφωνική συνομιλία με τον Έλληνα πρωθυπουργό θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί «απόψε, αύριο ή την Παρασκευή», σημειώνοντας ότι αναμένει να γίνει το επόμενο βήμα.

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ δεν αποκάλυψε πληροφορίες για τα βήματα που θα χρειαστούν εάν επιτευχθεί μια συμφωνία σε ό,τι αφορά την ημερομηνία ένταξης στην Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ αλλά και το δημοψήφισμα που θα δώσει στους πολίτες τη δυνατότητα να τοποθετηθούν για τη συμφωνία με την Ελλάδα. «Θα γίνει δημοψήφισμα, οι πολίτες έχουν τον τελευταίο λόγο», είπε ο Ζάεφ και επεσήμανε ότι «οι πολίτες περιμένουν κάποιον που θα μπορεί να ηγηθεί, οι αληθινοί πατριώτες είναι αυτοί που προσφέρουν ένα μέλλον στους πολίτες».

Εξάλλου, ο Ζόραν Ζάεφ παρείχε τη διαβεβαίωση ότι «η γλώσσα και η ταυτότητα των πολιτών έχουν διασφαλιστεί από τη σχεδιαζόμενη συμφωνία με την Ελλάδα και ότι οι δύο χώρες δεν υπήρξαν ποτέ πιο κοντά σε λύση».

Τέλος, ανέφερε ότι η «"Μακεδονία" θα έχει το "τέταρτο Ιλιντεν"» και πως «λαχταρά για μια "Μακεδονία" στην οποία οι πολίτες θα είναι απαλλαγμένοι από προκαταλήψεις και από φόβους του παρελθόντος». Αρνήθηκε πάντως να σχολιάσει εάν η πρόταση για «Μακεδονία του Ιλιντεν» παραμένει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.