ΗΠΑ: Απειλή κυρώσεων στην Τουρκία για τους S-400

|
ΝΙΚΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Για ενδεχόμενη επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία αν προχωρήσει στην αγορα των αντιαεροπορικών συστοιχιών S-400, μίλησε ο σύμβουλος του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών και αρμόδιου για θέματα Ευρώπης και Ευρασίας Γουές Μίτσελ.

Σε γραπτή ανακοίνωσή του, η οποία σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, θα παρουσιασθεί στην επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων του αμερικανικού Κογκρέσου, ο Μίτσελ τονίζει πως «η Άγκυρα ισχυρίζεται ότι έχει καταλήξει στην αγορά των ρωσικών πυραυλικών συστημάτων S-400, κάτι που ενδέχεται να προκαλέσει την επιβολή κυρώσεων με βάση το εδάφιο 231 του νόμου CAATSA (Countering America’s Adversaries Through Sanctions Act – σ.σ. νόμος που προβλέπει κυρώσεις) και θα έχει αρνητική επίδραση όσον αφορά την συμμετοχή της Τουρκίας στο πρόγραμμα των μαχητικών F-35».

Πρόσφατα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είχε δηλώσει σε συνέντευξη Τύπου που είχε δώσει από κοινού με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Άγκυρα ότι η Ρωσία αποφάσισε να επισπεύσει την πώληση των S-400 στην Τουρκία.

Ο Ερντογάν στις 9 Απριλίου είχε δηλώσει στην Άγκυρα ότι η Τουρκία δεν θα παραιτηθεί από την αγορά των S-400.

Ακολουθήστε το Thestival στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.