Υπουργικό χαρτοφυλάκιο σε έναν από τους πιο σκληρούς επικριτές της στις τάξεις της Ένωσης Χριστιανοδημοκρατών (CDU) Γενς Σπαν σχεδιάζει να αναθέσει η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ, αποκαλύπτει στο σημερινό της φύλλο η γερμανική εφημερίδα Bild am Sonntag.

Η Μέρκελ που επιδιώκει να σχηματίσει νέα κυβέρνηση «μεγάλου συνασπισμού» με τους σοσιαλδημοκράτες (SPD) και να εξασφαλίσει την τέταρτη θητεία της στην καγκελαρία- αναμένεται να ανακοινώσει εντός της ημέρας τις επιλογές των προσώπων από το δικό της κόμμα που θα αναλάβουν έξι υπουργεία. Η Μέρκελ, κατά το δημοσίευμα, θα αναθέσει στον Σπαν το υπουργείο Υγείας.

Η υπουργοποίηση του Σπαν, ο οποίος έχει καταφερθεί με σφοδρότητα εναντίον της πολιτικής της Μέρκελ όσον αφορά το ζήτημα των προσφύγων και θεωρείται ηγετικό στέλεχος της δεξιάς πτέρυγας της CDU, αποτελεί ένδειξη πως η Μέρκελ προσπαθεί να κατευνάσει τους επικριτές της, οι οποίοι απαιτούν να υπάρξει νέο αίμα και νέα κατεύθυνση. Ο 37χρονος Σπαν ήταν υφυπουργός Οικονομικών της προηγούμενης κυβέρνησης.

Επικαλούμενη πηγές προσκείμενες στην Ένωση, η κυριακάτικη έκδοση της Bild γράφει επίσης ότι η Μέρκελ, όπως αναμενόταν, θα αναθέσει στον Πέτερ Αλτμάιερ, στενό της σύμμαχο, το υπουργείο Οικονομίας.

Κατά τις πληροφορίες της εφημερίδας η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, που θεωρείτο μέχρι πρότινος δυνητική διάδοχος της Μέρκελ, θα διατηρήσει το χαρτοφυλάκιο της Άμυνας. Η Γιούλια Κλέκνερ, εκ των κορυφαίων στελεχών της CDU, αναμένεται να αναλάβει το υπουργείο Γεωργίας.

Η Μέρκελ δέχθηκε άλλο ένα βαρύ πλήγμα όταν οι διαπραγματεύσεις με δύο μικρότερα κόμματα για τον σχηματισμό κυβερνητικού συνασπισμού κατέρρευσαν, αναγκάζοντάς την να στραφεί ξανά στο SPD, με το οποίο συγκυβέρνησε από το 2013 ως το 2017.

Διστακτικά, καθώς το δικό του ποσοστό έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, το SPD συμφώνησε να συμμετάσχει στην κυβέρνηση, αλλά αυτό υπόκειται στην έγκριση των μελών του κόμματος. Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας που βρίσκεται σε εξέλιξη αναμένεται να ανακοινωθεί την 4η Μαρτίου και δεν είναι σίγουρο.

Αν τα μέλη του SPD ψηφίσουν «όχι», πιθανότερη έκβαση είναι η προκήρυξη νέων εκλογών, καθώς θεωρείται λίγο ως πολύ απίθανος ο σχηματισμός κυβέρνησης μειοψηφίας.

Πηγή: ΑΜΠΕ, Reuters, AFP, DPA