Σε μία απίστευτη δήλωση προχώρησε η κυβέρνηση του Κογκό, αναφέροντας πως οι πολυαναμενόμενες φετινές εκλογές δεν θα διεξαχθούν εξαιτίας του υψηλού κόστους τους. Η κίνηση αυτή της κυβέρνησης φαίνεται να είναι απόρροια του φόβου του ηγέτη της χώρας, Τζόζεφ Καμπιλά, ότι αν στηθούν οι κάλπες θα χάσει την εξουσία.

«Θα είναι δύσκολο να σκεφτώ ότι μπορούμε να συγκεντρώσουμε 1,8 δισ δολάρια φέτος. Σ’ αυτό το στάδιο προτιμώ τη γλώσσα της αλήθειας», είπε ο αρμόδιος υπουργός Προϋπολογισμού.

Η εκλογική επιτροπή, την οποία επικαλείται η κυβέρνηση, λέει ότι το τεράστιο αυτό ποσό απαιτείται για την εγγραφή πάνω από 30 εκ. ψηφοφόρων στους εκλογικούς καταλόγους μιας αχανούς χώρας με ελλιπέστατο δίκτυο μεταφορών, όπου δεν έχουν διεξαχθεί κανονικές εκλογές, αλλά οι δικαιολογίες αυτές δεν πείθουν τους επικριτές του προέδρου Καμπιλά, που βρίσκεται στην εξουσία από το 2001 όταν δολοφονήθηκε ο πατέρας του και επρόκειτο να παραιτηθεί με τη λήξη της δεύτερης θητείας του τον Νοέμβριο, καθώς το Σύνταγμα απαγορεύει μια τρίτη θητεία.

Την ίδια στογμή, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι περισσότεροι Κογκολέζοι ζητούν την αποχώρηση του Καμπιλά και την ανάδειξη νέου ηγέτη.

Ο Καμπιλά, ωστόσο, επιμένει να κρατά τα ηνία της χώρας του μέχρι να εκλεγεί ο διάδοχός του, γεγονός που οδήγησε σε κύμα διαδηλώσεων, με τις αρχές να επεμβαίνουν βίαια και ομάδες μαχητών να αυξάνονται και να επεκτείνουν τα εδάφη που έχουν υπό τον έλεγχό τους.λ