Η πασίγνωστη ηθοποιός Κέιτ Μπλάνσετ,  βρίσκεται στις εργασίες του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός, με την ιδιότητά της ως πρέσβειρας καλής θέλησης της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες (UNCHR).

Η ηθοποιός εξαπέλυσε δριμείας επίθεση στις κυβερνήσεις ότι προτιμούν να ικανοποιούν τις λαϊκιστικές φωνές και χειρίζονται με επονείδιστο τρόπο τους πρόσφυγες.

Παράλληλα απηύθυνε έκκληση για συμπόνια και στήριξη στα 65 εκατομμύρια εκτοπισμένων ανθρώπων, μεταξύ των οποίων και 22 εκατομμύρια πρόσφυγες σε όλον τον κόσμο.

«Είναι ντροπιαστικό. Υπάρχει τόση παραπληροφόρηση για τους πρόσφυγες. Αναγκάστηκαν να φύγουν και μετά τους διασύρουν στα ΜΜΕ (…) Μόλις το 1% των εκτοπισμένων έχουν μετεγκατασταθεί σε αναπτυγμένες χώρες», εξήγησε η πολυβραβευμένη ηθοποιός και προσέθεσε: «οι πολιτικοί πρέπει να δείξουν συμπόνια και ευθύνη. Προσπαθούμε να διδάξουμε στα παιδιά μας να είναι συμπονετικά, ανεκτικά, να αποδέχονται τη διαφορετικότητα, να μοιράζονται. Αλλά όλες οι δομές γύρω τους δεν κάνουν το ίδιο, οπότε είναι κάπως σχιζοφρενικός ο κόσμος στον οποίο ζουν».

Η ηθοποιός «λύγισε» και άρχισε να κλαίει, όταν αφηγήθηκε την ιστορία που της είπε ένας Σύρος πρόσφυγας. «Τον ρώτησα τι έφεραν μαζί τους. Μου είπε ότι είχαν 3 βαλίτσες. Αλλά όσο πλησίαζαν στα σύνορα έπρεπε να τρέξουν γιατί τους πυροβολούσαν. Και είχε να διαλέξει αν θα κρατήσει τις βαλίτσες ή τα παιδιά του. Και κράτησε τα παιδιά του… Και αυτό μου έχει μείνει».