Έντεκα κρατούμενοι στην αμερικανική στρατιωτική φυλακή του Γκουαντάναμο προσέφυγαν εναντίον του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, εκτιμώντας ότι κρατούνται παρανόμως στη φυλακή επειδή είναι μουσουλμάνοι.

Εμπνεόμενοι από τα επιχειρήματα που είχαν προβάλει οι επικριτές του προεδρικού αντιμεταναστευτικού διατάγματος, το οποίο αρχικά είχε στόχο κυρίως μουσουλμανικές χώρες, οι κρατούμενοι επικαλούνται στην προσφυγή τους τις αναρτήσεις του Τραμπ στο Twitter και άλλες δηλώσεις του που αποδεικνύουν, σύμφωνα με τους ίδιους, ότι είναι προκατειλημμένος εναντίον του Ισλάμ.

Επίσης αναφέρθηκαν στις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου ο οποίος έχει πει ότι κανένας κρατούμενος στο Γκουαντάναμο δεν θα πρέπει να αφεθεί ελεύθερος. Αυτή η άποψη έρχεται σε αντίθεση με τη στάση των προηγούμενων αμερικανικών κυβερνήσεων, οι οποίες εκτιμούσαν ότι είτε θα πρέπει να επανεξεταστεί η κατάσταση των κρατούμενων σε αυτή τη στρατιωτική φυλακή, όπου μένουν 41 από τους αρχικά 775, είτε να παρουσιαστούν ενώπιον στρατοδικείου.

Η προσφυγή κατατέθηκε στο ομοσπονδιακό δικαστήριο της Ουάσινγκτον κατά την 16η επέτειο του ανοίγματος της φυλακής στο Γκουαντάναμο. Σε αυτή ζητείται να τηρηθεί η νόμιμη διαδικασία και είτε να απαγγελθούν κατηγορίες είτε να αφεθούν ελεύθεροι οι κρατούμενοι στη φυλακή, πολλοί εκ των οποίων βρίσκονται εκεί από το 2002.

Σύμφωνα με την προσφυγή, το γεγονός ότι η κυβέρνηση Τραμπ έχει υπονοήσει πως δεν σκοπεύει να τους αφήσει ποτέ ελεύθερους αντίκειται στην αμερικανική νομοθεσία και το διεθνές δίκαιο.