Η Ιορδανία ανακοίνωσε πως απέτρεψε σειρά ταυτόχρονων επιθέσεων του Ισλαμικού Κράτους

|
THESTIVAL TEAM

Οι αρχές της Ιορδανίας ανακοίνωσαν τη Δευτέρα ότι απέτρεψαν μια συνωμοσία οπαδών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) που συμπεριλάμβανε σχέδια για τη διάπραξη επιθέσεων τον Νοέμβριο εναντίον εγκαταστάσεων των σωμάτων ασφαλείας, εμπορικών κέντρων και μετριοπαθών ιμάμηδων, όπως μετέδωσαν ιορδανικά κρατικά ΜΜΕ.

Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων PETRA, η υπηρεσία πληροφοριών της χώρας συνέλαβε 17 μέλη ενός πυρήνα του ΙΚ και κατέσχεσε όπλα και εκρηκτικά που σχεδιαζόταν να χρησιμοποιηθούν στις πολλαπλές, ταυτόχρονες ενέργειες.

«Τα μέλη του πυρήνα σχεδίαζαν να φέρουν σε πέρας έναν αριθμό τρομοκρατικών ενεργειών ταυτόχρονα για να αποσταθεροποιήσουν την εθνική ασφάλεια και να σπείρουν το χάος και τον τρόμο στους πολίτες», σύμφωνα με μια ανακοίνωση των υπηρεσιών ασφαλείας που μετέδωσε το πρακτορείο.

Μια πηγή προσκείμενη στις ιορδανικές υπηρεσίες ασφαλείας ανέφερε ότι τα μέλη του πυρήνα παρακολουθούνταν από την αρχή, όταν ξεκίνησαν να κατοπτεύουν δυνητικούς πολιτικούς και στρατιωτικούς στόχους.

Οι ιορδανικές υπηρεσίες ασφαλείας είχαν τεθεί σε συναγερμό τους τελευταίους μήνες εξαιτίας προειδοποιήσεων ότι συμπαθούντες του ΙΚ θα εξαπέλυαν επιθέσεις στο χασεμιτικό βασίλειο σε αντίποινα για την ήττα των τζιχαντιστών και την απώλεια σχεδόν όλων των εδαφών που κατείχαν από το 2014 στη Συρία και στο Ιράκ.

Οι συλληφθέντες, που κατάγονται όλοι από την πόλη Ζάρκα, ανατολικά της πρωτεύουσας, ανακρίνονται και θα προσαχθούν ενώπιον στρατοδικείου, σύμφωνα με την ανακοίνωση που μετέδωσε το PETRA, χωρίς να διευκρινίζεται η ημερομηνία.

Στη φτωχή εργατούπολη Ζάρκα, που θεωρείται επί χρόνια εστία τζιχαντιστών, δεκάδες νέοι επηρεασμένοι από μια σκληροπυρηνική ισλαμιστική ιδεολογία εντάχθηκαν σε εξτρεμιστικές οργανώσεις στο Ιράκ και στη Συρία τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στις ιορδανικές υπηρεσίες ασφαλείας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο πυρήνας σχεδίαζε να προβεί σε μια σειρά ληστειών τραπεζών για να εξασφαλίσει χρηματοδότηση και αυτοκινήτων για κάθε χρήση, ενώ κατασκεύαζε αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς με υλικά που αγόραζε εντός της χώρας.

Η Αλ Κάιντα και άλλες οργανώσεις έχουν εδώ και καιρό στο στόχαστρο το βασίλειο, πιστό σύμμαχο των ΗΠΑ. Δεκάδες εξτρεμιστές εκτίουν βαριές ποινές κάθειρξης στην Ιορδανία.

Ο βασιλιάς Αμπντάλα, ο οποίος έχει διαφυλάξει τη συμφωνία ειρήνης της Ιορδανίας με το Ισραήλ, έχει υπογραμμίσει επανειλημμένα την απειλή που εγείρουν οι εξτρεμιστικές οργανώσεις στην περιοχή.

Η Ιορδανία διαδραματίζει εξέχοντα ρόλο στον διεθνή συνασπισμό εναντίον του ΙΚ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, προσφέροντας στρατιωτική και επιμελητειακή υποστήριξη, αλλά και πληροφορίες, σύμφωνα με δυτικούς διπλωμάτες και πηγές προσκείμενες σε υπηρεσίες πληροφοριών στην περιοχή.

Το βασίλειο παρέμεινε—παρά το ότι υπήρξαν γεγονότα που το συντάραξαν—συγκριτικά αλώβητο σε σύγκριση με το τι συνέβη στη Μέση Ανατολή μετά το 2011, όταν ξέσπασαν εξεγέρσεις, εμφύλιες συρράξεις και ενισχύθηκε το κύμα ισλαμιστικού εξτρεμισμού.

Πριν από έναν χρόνο, τζιχαντιστές διέπραξαν μια επίθεση σε κάστρο των σταυροφόρων στην πόλη Καράκ, στο νότιο τμήμα της Ιορδανίας, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 10 άνθρωποι, ανάμεσά τους ένας καναδός τουρίστας. Την ευθύνη ανέλαβε το ΙΚ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το Thestival στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.