Κίνα: Για τρίτη μέρα φλέγεται ιρανικό δεξαμενόπλοιο που μετέφερε πετρέλαιο και συγκρούστηκε με κινεζικό πλοίο

|
THESTIVAL TEAM

Ένα δεξαμενόπλοιο που μετέφερε ιρανικό πετρέλαιο, το οποίο συγκρούστηκε με κινεζικό φορτηγό πλοίο στην Ανατολική Θάλασσα της Κίνας το Σάββατο, συνέχιζε ακόμα να φλέγεται το πρωί της Δευτέρας, δήλωσε ένα στέλεχος του λιμενικού σώματος της Νότιας Κορέας, ενώ σωστικά συνεργεία δεν έχουν ακόμη καταφέρει να εντοπίσουν τα δεκάδες μέλη του πληρώματός του που αγνοούνται.

Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ έστειλε ένα αεροσκάφος του να συμμετάσχει στις έρευνες, οι οποίες εκτείνονται σε μια περιοχή 3.600 τετραγωνικών ναυτικών μιλίων (12.350 τετραγωνικών χιλιομέτρων), αλλά ανέφερε ότι δεν εντοπίστηκε κανένα από τα 32 μέλη του πληρώματος που αγνοούνται.

Το δεξαμενόπλοιο Sanchi συγκρούστηκε με το φορτηγό πλοίο CF Crystal σε απόσταση 160 ναυτικών μιλίων ανοικτά των κινεζικών ακτών, κοντά στη Σαγκάη και τις εκβολές του ποταμού Γιανγκτσέ, το απόγευμα του Σαββάτου.

Το κινεζικό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV μετέδωσε την Κυριακή πλάνα από το φλεγόμενο πλοίο, από το οποίο υψωνόταν πυκνός μαύρος καπνός. Η Κίνα έστειλε τέσσερα πλοία να πάρουν μέρος στην επιχείρηση διάσωσης και τρία να συμμετάσχουν στην επιχείρηση απορρύπανσης, ενώ η Νότια Κορέα έστειλε ένα πλοίο κι ένα ελικόπτερο.

Το δεξαμενόπλοιο, υπό σημαία Παναμά, έπλεε από το Ιράν στη Νότια Κορέα μεταφέροντας 136.000 τόνους εξαιρετικά ελαφρού αργού. Η ποσότητα αυτή ισούται με σχεδόν 1 εκατομμύριο βαρέλια, αξίας περίπου 60 εκατομμυρίων δολαρίων με βάση τις τρέχουσες τιμές του πετρελαίου στις αγορές.

Το φορτηγό πλοίο, που μετέφερε σιτηρά από τις ΗΠΑ, υπέστη περιορισμένες ζημιές και τα 21 μέλη του πληρώματός του, κινέζοι ναυτικοί, διασώθηκαν.

Η έκταση της ζημιάς στο περιβάλλον και το μέγεθος της διαρροής δεν έχουν διευκρινιστεί ακόμα. Αλλά με δεδομένη την ποσότητα του αργού που μετέφερε το δεξαμενόπλοιο, ενδέχεται να πρόκειται για τη σοβαρότερη καταστροφή από το 1991, όταν είχαν διαρρεύσει 260.000 τόνοι αργού στα ανοικτά των ακτών της Ανγκόλας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το Thestival στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.