Ρ. Ερντογάν: Οι Έλληνες έχουν εμμονές με την Συνθήκη της Λωζάννης

|
ΜΑΓΔΑ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΥ

Ο Τούρκος πρόεδρος,  Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έδωσε στους Τούρκους δημοσιογράφους ενημέρωση για όλα τα θέματα που συζητήθηκαν στην Ελλάδα με τους ομολόγους του κατά την επιστροφή του μέσα στο αεροπλάνο από την Θράκη, χωρίς πάντως να αναφερθεί στο “διπλωματικό επεισόδιο” με τον Γιάννη Αμανατίδη, το οποίο έχει αποτυπωθεί σε βίντεο.

Ο Τούρκος Πρόεδρος ανέφερε ότι στις επαφές που είχε με τον Προκόπη Παυλόπουλο και τον Αλέξη Τσίπρα, συζητήθηκε η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για το Προσφυγικό, το θέμα του Αιγαίου, οι διερευνητικές συνομιλίες και το Κυπριακό, ενώ μεγάλο μέρος των συζητήσεων τους κάλυψαν ζητήματα για την “τουρκική” σύμφωνα με τον Ερντογάν, αλλά “μουσουλμανική” σύμφωνα με την Συνθήκη της Λωζάννης μειονότητα στην Θράκη, στην οποία αναφέρθηκε ξανά απο την Τουρκία ο κ. Ερντογάν.

Σύμφωνα με τον ΑΝΤ1, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι τόνισε στους συνομιλητές του τους λόγους για τους οποίους θεωρεί ότι πρέπει να επικαιροποιηθεί η Συνθήκη της Λωζάννης και ότι η ελληνική πολιτική και πολιτειακή ηγεσία έχει κοινό μέτωπο και κοινή εμμονή με τη μη τροποποίησή της.

Ο Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε στα προβλήματα που, όπως ισχυρίστηκε, διαπίστωσε ο ίδιος στην Θράκη και έκανε λόγο για «αναλγησία» στο θέμα της κατασκευής τζαμιού στην Αθήνα.

Αν και είχαν έντονη διαφωνία μπροστά στις κάμερες, πάντως ο Ταγίπ Ερντογάν έπλεξε το εγκώμιο του Έλληνα Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου για τη στάση απέναντι του την νύχτα του αποτυχημένου πραξικοπήματος στην Τουρκία, χαρακτηρίζοντάς τον άνθρωπο «πιστό».

Ακολουθήστε το Thestival στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.