Την πρόθεσή του να μην εγκαταλείψει την προσπάθεια του για επίλυση του Κυπριακού εξέφρασε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης. Παράλληλα, διαμήνυσε πως η λύση αυτή θα πρέπει να είναι βιώσιμη και λειτουργική και να γίνει αποδεκτή και από τους Ελληνοκυπρίους.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, σε ομιλία στο μνημόσυνο του ήρωα της ΕΟΚΑ 1955-1959, Κυριάκου Μάτση, ο κ. Αναστασιάδης τόνισε ότι γνωρίζει τα όρια, "που μπορεί να οδηγήσουν σε συμβιβασμό, αλλά και αυτό που θέλει ο λαός".

Στόχος των διαπραγματεύσεων στην Ελβετία, είπε, ήταν μια συμφωνία για σχέδιο λύσης, το οποίο θα διαφυλάττει την αξιοπρέπεια του Κυπριακού Ελληνισμού, θα δημιουργεί τις προϋποθέσεις της αποδοχής της λύσης και από τους Ελληνοκυπρίους, θα διασφαλίζει τις έγνοιες τους και θα σέβεται τις ανησυχίες των Τουρκοκυπρίων.

Δυστυχώς, ανέφερε σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Νίκος Αναστασιάδης, παρά την υποβολή εποικοδομητικών προτάσεων στη διάσκεψη και τις καλές προσπάθειες που καταβλήθηκαν, η Τουρκία επέμενε σε διατήρηση εγγυήσεων και επεμβατικών δικαιωμάτων και εσαεί παραμονή του κατοχικού στρατού.