Αυστρία: Σε περαιτέρω δημοσιονομική πειθαρχία συμφώνησαν Λαϊκό και Ακροδεξιό κόμμα

|
THESTIVAL TEAM

Σε συμφωνάι ήρθαν το κεντροδεξιό Αυστριακό Λαϊκό Κόμμα (ÖVP) και το ακροδεξιό Κόμμα Ελευθερίας Αυστρίας (FPÖ), ώστε η επόμενη κυβέρνηση συνασπισμού της Αυστρίας να παραμείνει δεσμευμένη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, να εφαρμόσει δημοσιονομική πειθαρχία και να περικόψει τα επιδόματα για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, τρεις πολιτικές τις οποίες χαρακτήρισαν βασικές. Η σχετική ανακοίνωση έγινε χθες.

Ο Σεμπάστιαν Κουρτς, αρχηγός του ÖVP και εντολοδόχος καγκελάριος, άρχισε συνομιλίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης με το FPÖ την περασμένη εβδομάδα, μετά τη νίκη του στις βουλευτικές εκλογές, στις οποίες η Κεντροδεξιά συγκέντρωσε 31,5% των ψήφων.

Η σκληρή γραμμή του κ. Κουρτς στην κρίση των προσφύγων και των μεταναστών και η απόφασή του να προκαλέσει την κατάρρευση του κυβερνητικού συνασπισμού με το κεντροαριστερό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα Αυστρίας (SPÖ), που κατέλαβαν τη δεύτερη θέση στις εκλογές, σήμαναν ότι το Κόμμα Ελευθερίας, το κόμμα που ίδρυσαν πρώην ναζί τη δεκαετία του 1950, ήταν ο φυσικός κυβερνητικός εταίρος του.

Ορισμένοι Ευρωπαίοι ηγέτες εκφράζουν ανησυχία για την πιθανή επιστροφή στην κυβέρνηση του FPÖ, το οποίο είχε μετατραπεί σε μεγάλη πολιτική δύναμη στην Αυστρία υπό την ηγεσία του θανόντα ηγέτη του, Γιοργκ Χάιντερ, ενός κατά δήλωσή του θαυμαστή των πολιτικών του Χίτλερ για την απασχόληση.

Ακολουθήστε το Thestival στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.