Στην έκδοση ενταλμάτων σύλληψης σε βάρος 25 στρατιωτικών σε όλη την Τουρκία καθώς και στο τουρκοκυπριακό ψευδοκράτος στην κατεχόμενη βόρεια Κύπροπροχώρησαν προχώρησαν οι τουρκικές αρχές.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το συμβάν έγινε γνωστό από πηγές στις δυνάμεις ασφαλείας και εντάσσεται στο πλαίσιο μιας διευρυνόμενης καταστολής μετά την αποτυχημένη περσινή απόπειρα πραξικοπήματος.

Οι στρατιωτικοί, εν ενεργεία και διαφόρων βαθμών, αναζητούνται σε 13 επαρχίες και στην κατεχόμενη βόρεια Κύπρο, δήλωσαν οι πηγές.

Εισαγγελείς στη νοτιοανατολική επαρχία Μάρντιν διέταξαν τη σύλληψη των στρατιωτών βάσει κατηγοριών που σχετίζονται με τη «μυστική στρατιωτική δομή» του δικτύου του ιερωμένου Φετουλάχ Γκιουλέν που έχει την έδρα του στις ΗΠΑ, δήλωσαν οι πηγές.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οργανώσεις για τα δικαιώματα και μερικοί δυτικοί σύμμαχοι της Τουρκίας έχουν εκφράσει ανησυχία για την καταστολή, φοβούμενοι ότι η κυβέρνηση χρησιμοποιεί ως πρόσχημα το πραξικόπημα για να καταστείλει τους διαφωνούντες.

Η κυβέρνηση ισχυρίζεται πως μόνο ένας τέτοιος διωγμός μπορεί να εξουδετερώσει την απειλή που αντιπροσωπεύει το δίκτυο του Γκιουλέν, για το οποίο υποστηρίζει πως έχει διεισδύσει βαθιά σε θεσμούς όπως οι ένοπλες δυνάμεις, τα σχολεία και τα δικαστήρια.