Σε κατάσταση φυσικής καταστροφής κήρυξε χθες την Καλιφόρνια ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, εξαιτίας των μεγάλων πυρκαγιών, που μαίνονται στην πολιτεία και είχαν ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 15 άνθρωποι και να υποστούν τεράστιες καταστροφές οινοπαραγωγικές περιοχές βόρεια του Σαν Φρανσίσκο.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ και όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, ο Αμερικανός πρόεδρος «διέταξε να προσφερθεί ομοσπονδιακή βοήθεια» στις περιοχές, οι οποίες επλήγησαν από τις δασικές πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν την 8η Οκτωβρίου και «βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη».

Πάνω από 450.000 στρέμματα γης ήδη μετατράπηκαν σε αποκαΐδια σε όλη την Καλιφόρνια, σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, η οποία εκτιμά πως η εξασθένηση των ανέμων θα τους επιτρέψει να περιορίσουν τις πυρκαγιές.

Πάνω από 2.000 κατοικίες και επιχειρήσεις καταστράφηκαν, σύμφωνα με δηλώσεις του κυβερνήτη της πολιτείας, Τζέρι Μπράουν, τη Δευτέρα.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι αρχές κάνουν λόγο για 17 μέτωπα, κυρίως στο βόρειο τμήμα της Πολιτείας. Ορισμένα από τα πύρινα μέτωπα δεν είχαν περιοριστεί χθες παρά μόλις από το 5 ως το 15%, σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία της Καλιφόρνιας.