Συναγερμός υψίστου βαθμού σήμανε στις αρχές της Βαρκελώνης, μετά την αναφορά για ύποπτο βαν, το οποίο είναι παρκαρισμένο κοντά στον Καθεδρικό Ναό Sagrada Familia. Τελικά, μετά από έλεγχο που πραγματοποίησαν στο όχημα οι ειδικές μονάδες, αποδείχθηκε ότι δεν υπήρχε κάτι ύποπτο στο βαν. Οι καταλανικές αρχές προχώρησαν και στη σύλληψη δύο ατόμων, τα οποία ανακρίθηκαν.

Η αστυνομία, σύμφωνα με το protothema.gr, διέκοψε τη λειτουργία και έδωσε εντολή για την άμεση εκκένωση του Καθεδρικού Ναού, ενώ δόθηκε οδηγία στα διπλανά καταστήματα να κλείσουν τις πόρτες τους και να αποχωρήσουν οι πελάτες, οι εργαζόμενοι και οι ιδιοκτήτες. Επίσης, η αστυνομία διέκοψε την κυκλοφορία των οχημάτων σε όλους τους δρόμους που οδηγούν στη Sagrada.

Όπως ανέφεραν πηγές της καταλανικής αστυνομίας, το βαν εντοπίστηκε να μεταφέρει ένα ύποπτο πακέτο, γεγονός που ενεργοποίησε αμέσως τις αρχές, λίγες εβδομάδες μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στον πεζόδρομο Las Ramblas και στην πόλη Καμπρίλ, που στοίχισε τη ζωή σε 13 ανθρώπους.

Η αστυνομία της Καταλονίας γνωστοποίησε ότι ομάδα πυροτεχνουργών αναπτύχθηκε στην περιοχή κοντά στο ναό Σαγράδα Φαμίλια στη Βαρκελώνη, προκειμένου να ελέγξει ένα φορτηγάκι που βρίσκεται σταθμευμένο σε κοντινή απόσταση.

Σύμφωνα με αναφορές των ισπανικών ΜΜΕ, η καταλανική αστυνομία προχώρησε σε δύο συλλήψεις υπόπτων, που σχετίζονται με το ύποπτο όχημα, ενώ η επιχείρηση της ομάδας πυροτεχνουργών βρισκόταν σε εξέλιξη. Οι δύο ύποπτοι ανακρίθηκαν και λίγη ώρα αργότερα, ανακοινώθηκε ότι ο συναγερμός ήταν άκυρος. Προφανώς το όχημα ελέγχθηκε και δεν εντοπίστηκε εκρηκτικός μηχανισμός, άλλα ύποπτα αντικείμενα.

Νωρίτερα, η καταλανική αστυνομία εξέδωσε ανακοίνωση προς τους κατοίκους της γύρω περιοχής, τους οποίους καλεί να μείνουν στα σπίτια τους και να μείνουν ψύχραιμοι.