Την άμεση αποφυλάκιση του δημοσιογράφου Λου Μπιρό, ο οποίος κρατείται από τις τουρκικές αρχές από τις 26 Ιουλίου και την επιστροφή του στην πατρίδα του, ζήτησε σήμερα ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν από τον Τούρκο ομόλογό του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Οι δύο ηγέτες είχαν τηλεφωνική επικοινωνία, με τον κ. Μακρόν να ζητά «πέρα από τη βελτίωση των συνθηκών κράτησής του, να απελευθερωθεί γρήγορα και να επιστρέψει στη Γαλλία» ο Μπιρό, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε η γαλλική προεδρία.

«Οι δύο πρόεδροι συμφώνησαν να συνεχιστούν οι επαφές, και σε υπουργικό επίπεδο, προκειμένου να καταλήξουν σε μια θετική έκβαση» της υπόθεση, συνεχίζει η ανακοίνωση, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Σημειώνεται πως την Παρασκευή το αίτημα αποφυλάκισης του Λου Μπιρό απορρίφθηκε από τουρκικό δικαστήριο.

Υπενθυμίζεται πως ο 27χρονος Μπιρό κατηγορείται για συμμετοχή σε «ένοπλη τρομοκρατική οργάνωση». Ο δημοσιογράφος, που έχει συνεργαστεί με τα τηλεοπτικά κανάλια TV5 Monde και Arte και τον ιστότοπο Slate, συνελήφθη στα σύνορα της Τουρκίας με το Ιράκ, αφού βρέθηκαν στην κατοχή του φωτογραφίες, που τον εικονίζουν μαζί με μαχητές της κουρδικής συριακής οργάνωσης Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) η οποία έχει χαρακτηριστεί «τρομοκρατική» από την Άγκυρα.