Πολιτικοί σχεδόν όλων των γερμανικών κομμάτων θέτουν ζήτημα ακόμα και αποκλεισμού της Τουρκίας από την Ιντερπόλ μετά τη σύλληψη του Τουρκογερμανού συγγραφέα Ντογκάν Ακάνλι στην Ισπανία, αναφέρει σε δημοσίευμά της η DW.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, μετά την προσωρινή κράτηση του αντικαθεστωτικού συγγραφέα στην Ισπανία από την Ιντερπόλ, με διεθνές ένταλμα που εξέδωσε η Τουρκία, ο αντιπρόεδρος της kοινοβουλευτικής oμάδας των Χριστιανοδημοκρατών Στέφαν Χάρμπαρτ έθεσε ζήτημα αποκλεισμού της Τουρκίας από την Ιντερπόλ. Μιλώντας στο πρακτορείο Reuters, ο κεντροδεξιός πολιτικός τόνισε ότι «σε περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι υποψίες, τότε θα πρέπει να συζητηθεί ένας αποκλεισμός της Τουρκίας από τις διεθνείς διαδικασίες της Ιντερπόλ».

Σύμφωνα με δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέφεν Ζάιμπερτ, υπάρχουν υποψίες ότι η τουρκική ηγεσία χρησιμοποιεί την Ιντερπόλ για να φιμώσει επικριτές της. «Αν αποδειχθεί αυτό, θα πρέπει να συζητηθεί με τα υπόλοιπα μέλη της Ιντερπόλ», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ο δικηγόρος του τουρκογερμανού συγγραφέα, Ιλίας Ουγιάρ, από την πλευρά του, δήλωσε στην εφημερίδα Neue Passauer Presse ότι ο πελάτης του έπεσε θύμα «στημένης υπόθεσης». Ο ίδιος ο Ντογκάν Ακάνλι τόνισε τη Δευτέρα σε συνέντευξή του ότι δεν φανταζόταν ότι το χέρι της τουρκικής ηγεσίας μπορούσε να φθάσει μέχρι την Ισπανία.

Το περασμένο Σάββατο ο Ντογκάν Ακάνλι συνελήφθη με τη βοήθεια της Ιντερπόλ κατά τη διάρκεια διακοπών στην Γρανάδα από την ισπανικές αρχές μετά από αίτημα της Τουρκίας, στην οποία ο συγγραφέας κατηγορείται για ληστεία μετά φόνου. Αφέθηκε ωστόσο ελεύθερος ένα 24ωρο αργότερα, με περιοριστικούς όρους, χάρη και στην παρέμβαση του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών. Στο ζήτημα αναφέρθηκε σε συνέντευξή της και η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, κατηγορώντας εμμέσως πλην σαφώς την Τουρκία για «καταχρηστική προσφυγή» στην Ιντερπόλ.