Την επισήμανση πως κανείς δεν θα πρέπει να υποχρεωθεί να ψηφίσει την Κυριακή στη Βενεζουέλα, έκανε η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, αναφερόμενη στις εκλογές για την ανάδειξη συντακτικής συνέλευσης που έχει προκηρύξει το καθεστώς Μαδούρο και οι οποίες μποϊκοτάρονται από την αντιπολίτευση.

«Ανησυχούμε πολύ», δήλωσε από τη Γενεύη εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας και «η επιθυμία του λαού τη Βενεζουέλας να συμμετάσχει ή όχι σε αυτές τις εκλογές θα πρέπει να γίνει σεβαστή».

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο, «κανείς δεν θα πρέπει να αναγκαστεί να ψηφίσει και όσοι αποφασίσουν να συμμετάσχουν σε αυτές τις εκλογές θα πρέπει να μπορούν να το κάνουν με πλήρη ελευθερία».

Κατά συνέπεια η Ύπατη Αρμοστεία απηύθυνε έκκληση στις αρχές της Βενεζουέλας να αντιμετωπίσουν τις διαδηλώσεις εναντίον της συντακτικής συνέλευσης σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η υπηρεσία του ΟΗΕ εξέφρασε εξάλλου την ιδιαίτερη ανησυχία της για το γεγονός ότι απαγορεύθηκαν όλες οι διαδηλώσεις έως την 1η Αυγούστου.

«Ελπίζουμε ότι οι εκλογές που είναι προγραμματισμένες για την Κυριακή, αν πραγματοποιηθούν, θα διεξαχθούν ειρηνικά και με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα», κατέληξε η εκπρόσωπος.