Σε διετή φυλάκιση καταδικάστηκε ένας 33χρονος άνδρας από το Περιφερειακό Δικαστήριο της πόλης Βίνερ Νόιστατ, νότια της Βιέννης για ναζιστικό χαιρετισμό.

Πριν από ακριβώς έναν χρόνο, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο 33χρονος περιφερόταν σε δρόμο της κωμόπολης Μέντλινγκ με ένα κουτί μπύρας στο χέρι, όταν σταμάτησε μπροστά σε παρκαρισμένο αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν ένας πατέρας με τα δύο παιδιά του, τους οποίους άρχισε να χαιρετά χιτλερικά.

Στους αστυνομικούς που τον συνέλαβαν έπειτα από διαμαρτυρίες και μήνυση του πατέρα, ο 33χρονος είπε πως δεν ήταν κακές όλες οι πράξεις των ναζιστών, ενώ κατά την απολογία του στο δικαστήριο ισχυρίστηκε πως βρισκόταν υπό την επήρεια αλκοόλ και ναρκωτικών.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η καταδίκη του 33χρονου κατηγορούμενου από το Περιφερειακό Δικαστήριο της Βίνερ Νόιστατ έγινε για παραβίαση του «Νόμου Απαγόρευσης», ο οποίος είχε ψηφιστεί αμέσως μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, στις 8 Μαΐου του 1945, από την πρώτη αυστριακή κυβέρνηση. Με αυτόν τέθηκε εκτός νόμου το ναζιστικό κόμμα και ρυθμιζόταν νομικά η αποναζιστικοποίηση της Αυστρίας.

Ο νόμος, που είναι ενσωματωμένος στο αυστριακό Σύνταγμα και είχε τροποποιηθεί το 1947 και πιο πρόσφατα το 1992, προβλέπει την επιβολή αυστηρών ποινών για οποιαδήποτε δράση σχετιζόμενη με τον εθνικοσοσιαλισμό (σ.σ. από «απλή» συνθηματολογία μέχρι σύμβολα και εμβλήματα) και εφαρμόζεται αμείλικτα σχεδόν πάντα από τα αυστριακά δικαστήρια σε τέτοιες περιπτώσεις.

Με βάση αυτό το νόμο είχαν διαλυθεί επίσημα και είχαν απαγορευτεί μετά τον πόλεμο όλες οι ναζιστικές ή «συγγενείς» οργανώσεις και είχαν δημευθεί οι περιουσίες τους, ενώ απαγορεύεται μια επανίδρυσή τους και η δραστηριοποίηση για εθνικοσοσιαλιστικούς σκοπούς.