Μάχη με τις φλόγες δίνουν και σήμερα, για δεύτερη ημέρα, οι πυροσβέστες στη νοτιοανατολική Γαλλία και την Κορσική, με 30.000 στρέμματα να έχουν γίνει ήδη στάχτη. Μάλιστα, ζητήθηκε και η υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Η Γαλλία ζήτησε δύο αεροσκάφη Καναντέρ στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής βοήθειας», προκειμένου να αντιμετωπίσει τις καταστροφικές πυρκαγιές που μαίνονται εδώ και δύο ημέρες, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο γενικός διευθυντής της υπηρεσίας πολιτικής προστασίας, ο νομάρχης Ζακ Βιτκόβσκι. Συνολικά, 19 βομβαρδιστικά αεροσκάφη νερού, εκ των οποίων δέκα Καναντέρ, επτά Τράκερ και δύο Ντας –-ένα μεγάλο βομβαρδιστικό αεροσκάφος νερού— και περισσότεροι από 2.000 πυροσβέστες έχουν κινητοποιηθεί μέχρι τώρα.

Επί του πεδίου, η κατάσταση έχει τεθεί υπό έλεγχο στη Βακλούς και στην Οτ-Κορς αλλά παραμένει ευαίσθητη στη Βαρ, η οποία είναι «σήμερα το πιο δύσκολο διαμέρισμα», με ισχυρούς ανέμους που δεν κοπάζουν, ανακοίνωσε ο νομάρχης της νότιας ζώνης ασφαλείας και της Προβάνς-Αλπ-Κοτ ντ’ Αζούρ (Paca) Στεφάν Μπουιγιόν. Στο διαμέρισμα αυτό, μαίνονται δύο πυρκαγιές, στη Κρουά-Βαλμέρ και στο Σεντ-Μαξιμίμ.

Κοντά στο Σεν Τροπέ, «στην Κρουά-Βαλμέρ, η πυρκαγιά είναι εξαιρετικά ισχυρή και δύσκολο να τεθεί υπό έλεγχο», δήλωσε στο Europe 1. «Η πυρκαγιά είναι εξαιρετικά δύσκολη γιατί υπάρχει το δάσος του Κονσερβατουάρ ντι λιτοράλ, λίγα μέσα πρόσβασης και πολλά σπίτια στον τομέα», εξήγησε ο νομάρχης.

Σήμερα το πρωί, παρότι «παραμένουν ενεργές» κάποιες ζώνες, η πυρκαγιά που ξεκίνησε από την Ολμέτα-νττι-Τούντα δεν επεκτείνεται πλέον χάρη σε έναν «λιγότερο ισχυρό άνεμο». Νότια της Λουμπερόν (Βακλούς), η φωτιά έχει περιοριστεί αλλά παραμένει ενεργή σε ορισμένα σημεία, σύμφωνα με τη νομαρχία. Οι πυροσβέστες εργάστηκαν όλη τη νύχτα, ιδίως για να προστατέψουν το χωριό Μιραμπό.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, σύμφωνα με προσωρινό απολογισμό των αρχών, 18.000 στρέμματα κάηκαν στην Οτ-Κορς, άλλα 8.000 νότια της Βακλούς, κοντά στο Μιραμπό, 4.000 στην Κρουά -Βαλμέρ και 3.000 κοντά στο Σεντ-Μαξιμίμ (Βαρ).

Συνολικά, τρεις πυροσβέστες τραυματίστηκαν ελαφρά και ένας άλλος υπέστη εγκαύματα δευτέρου βαθμού στη Βαρ, ενώ 15 αστυνομικοί, οι 11 των CRS, δηλητηριάστηκαν ελαφρά από τους καπνούς στην Κορσική, δήλωσαν αστυνομικές και νομαρχιακές πηγές.

«Ολόκληρη η Γαλλία είναι επί ποδός», δήλωσε στο France Info ο διευθυντής των πυροσβεστών στις Μπους-ντι-Ρον και δεύτερος στην ιεραρχία των πυροσβεστών στη Γαλλία, ο σμήναρχος Γκρεγκορί Αλιόν, ο οποίος είπε πως πυροσβεστικές ενισχύσεις «έφθασαν από την Αλσατία-Λορένη, και από ολόκληρο τον διάδρομο του Ροδανού».