«Δεδομένων των συνεχιζόμενων προκλήσεων και του σπασίματος των ταμπού εκ μέρους της Άγκυρας, οι διαπραγματεύσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία υποβαθμίζονται σε φάρσα και πρέπει να διακοπούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις και η συνδεδεμένη με αυτές βοήθεια», είπε ο Κρίστιαν Λίντνερ, ο πρόεδρος του Φιλελεύθερου Κόμματος της Γερμανίας (FDP), σε συνέντευξή του στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa).

«Η Τουρκία απέχει παρασάγγας από τις ευρωπαϊκές αξίες. Ανθρώπινα δικαιώματα, ελευθερία της γνώμης και του Τύπου, όπως και θέματα κράτους δικαίου δεν είναι διαπραγματεύσιμα. Η ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται επομένως πέραν πάσης φαντασίας», πρόσθεσε ο Λίντνερ, ο οποίος ενδεχομένως να γίνει αντικαγκελάριος και υπουργός Εξωτερικών σε μια κυβέρνηση συνασπισμού με τους Χριστιανοδημοκράτες, εφόσον η Άνγκελα Μέρκελ κερδίσει τις εκλογές του Σεπτεμβρίου και οι Σοσιαλδημοκράτες αρνηθούν να συνεχίσουν να συμμετέχουν στον νυν μεγάλο συνασπισμό.

Eπίσης ο Γιούργκεν Χαρντ, εμπειρογνώμονας της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης της Γερμανίας (CDU) για θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης σε συνέντευξή του στη «Rheinische Post» του Ντίσελντορφ τόνισε: «Είναι ο Ερντογάν εκείνος ο οποίος φοβάται την προσέγγιση με την ΕΕ, διότι χάρη στα κριτήρια της Κοπεγχάγης θα αποκατασταθεί ο διαχωρισμός των εξουσιών και η ελευθερία του Τύπου. Για αυτό και από την πλευρά μας δεν θα πρέπει να κλείσουμε κατάμουτρα την πόρτα στην Τουρκία».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ