Στη σύλληψη δύο ακτιβιστριών για τα ανθρώπινα δικαιώματα προχώρησαν σήμερα οι Τουρκικές Αρχές, όπως ανακοίνωση η οργάνωση Διεθνής Αμνηστία.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Ναλάν Ερκέμ, της μη κυβερνητικής οργάνωσης Assemblee des Citoyens, και Ιλκνούρ Ουστούν, της οργάνωσης Coalition des Femmes, συνελήφθησαν στα σπίτια τους, η πρώτη στην Κωνσταντινούπολη και η δεύτερη στην Άγκυρα, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Διεθνούς Αμνηστίας.

Για πρώτη φορά είχαν συλληφθεί στις αρχές του Ιουλίου μαζί με άλλους οκτώ ακτιβιστές, ανάμεσά τους και η διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας για την Τουρκία, σε αστυνομική επιχείρηση που προκάλεσε κατακραυγή σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.
Την Τρίτη, δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης αποφάσισε την φυλάκιση των έξι από τους δέκα συλληφθέντες, κατηγορώντας τους για την «διάπραξη εγκλήματος στο όνομα τρομοκρατικής οργάνωσης». Η περιγραφή αυτή παραπέμπει είτε στους υποστηρικτές του Φετουλάχ Γκιουλέν είτε στους Κούρδους αυτονομιστές του PKK.

Οι τέσσερις άλλοι, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ακτιβιστές αφέθηκαν ελεύθεροι την ίδια ημέρα, μέχρι την έκδοση νέου εντάλματος σύλληψης χθες κατά αυτών των τεσσάρων ακτιβιστών. Η τύχη των δύο άλλων δεν είναι γνωστή.

«Με αυτήν την στυγνή και οπισθοδρομική πρωτοβουλία, η Τουρκία επιβεβαιώνει την ενισχυόμενη φήμη του τυφλού δεσμοφύλακα», δήλωσε ο Τζον Νταλχάιζεν, διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ευρώπη, προσθέτοντας ότι οι τουρκικές αρχές κατέκτησαν νέες κορυφές παραλογισμού.
Η φυλάκιση την Τρίτη των έξι ακτιβιστών προκάλεσε διεθνή κατακραυγήκαι επιβεβαίωσε τους χειρότερους φόβους που έχει προκαλέσει το μαζικό πογκρόμ που ακολούθησε την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος στη Τουρκία.

Η Γερμανία σκλήρυνε την στάση της τις τελευταίες ημέρες κατά της Αγκυρας, καθώς ένας από τους έξι φυλακισθέντες είναι γερμανός πολίτης, ανακοινώνοντας «αναπροσανατολισμό» της πολιτικής της απέναντι στην Αγκυρα με μέτρα που θα πλήξουν οικονομικά την ιστορική της εταίρο.