Την ανάγκη καταπολέμησης του «απάνθρωπου εμπορίου της μαφίας των πλοιαρίων» στη Μεσόγειο επεσήμανε ο ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (EΛΚ), Μάνφρεντ Βέμπερ.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Bild, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Το απάνθρωπο εμπόριο της μαφίας των πλοιαρίων πρέπει να καταπολεμηθεί εν ανάγκη και με τη χρήση όπλων για να προστατευτούν και οι πρόσφυγες».

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο ίδιος θεωρεί ότι οι ευρωπαϊκές χώρες «αντιμετώπισαν με μισή καρδιά» τους διακινητές μεταναστών και τάχθηκε υπέρ «της αύξησης της δύναμης της FRONTEX έως και σε 10.000 άντρες καθώς επίσης και υπέρ της περιπολίας πλοίων του ΝΑΤΟ στις λιβυκές ακτές, ούτως ώστε να αποθαρρύνονται».

Κατά τον χριστιανοκοινωνιστή ευρωβουλευτή, «η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να ανακτήσει και πάλι τον πλήρη έλεγχο των εξωτερικών της συνόρων». «Δεν επιτρέπεται να υπάρχουν κενά στα εξωτερικά σύνορα», ανέφερε, τάχθηκε δε υπέρ της αντιμετώπισης των διακινητών «με όμοιο τρόπο όπως στην περίπτωση της αντιμετώπισης των πειρατών στις ακτές της Σομαλίας.

«Απαιτείται εντολή του ΟΗΕ ώστε να μπορούμε να επιχειρήσουμε στα λυβικά χωρικά ύδατα. Εκεί μπορούν να αντιμετωπισθούν οι διακινητές πριν φέρουν τα πλοία τους στις ακτές της Λιβύης», τόνισε.

Ο Βέμπερ δήλωσε απογοητευμένος από τη μέχρι τώρα «μη λειτουργούσα κατανομή των προσφύγων στις χώρες μέλη της Ε.Ε.». «Για αυτό πρέπει να εξευρεθούν λύσεις όπως είναι λ.χ. οι χρηματικές καταβολές ή η συμμετοχή τους με περισσότερο προσωπικό για τις επιχειρήσεις», πρόσθεσε.

Πάντως, τάχθηκε κατά της περικοπής των επιδοτήσεων για χώρες οι οποίες αρνούνται να δεχτούν πρόσφυγες: «Αντί να συνδέονται αυτά τα θέματα θα πρέπει να αναζητηθούν κοινά αποδεκτές λύσεις. Ελπίζω ότι η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την κατανομή των προσφύγων, η οποία αναμένεται να εκδοθεί, να συνετίσει τις χώρες οι οποίες αρνούνται την υποδοχή προσφύγων».