Δημόσια συγγνώμη από τους κατοίκους του Αμβούργου ζήτησε ο δήμαρχος της πόλης Όλαφ Σολτς για τα βίαια επεισόδια που ξέσπασαν κατά τη Σύνοδο Κορυφής της Ομάδας των Είκοσι (G20) το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Υπενθυμίζουμε ότι έγιναν βίαιες συμπλοκές με τους εκατοντάδες κουκουλοφόρους να πετούν μολοτόφ, μπουκάλια και άλλα αντικείμενα, και την αστυνομία να χρησιμοποιεί εκτοξευτήρες ύδατος και σπρέι πιπεριού για να τερματίσει τα επεισόδια. Μεταξύ των άλλων, οι διαδηλωτές κατέστρεψαν δεκάδες αυτοκίνητα και έβαλαν φωτιές.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο σοσιαλδημοκράτης Σολτς δήλωσε πως δεν κατέστη δυνατό να διασφαλίσει την ασφάλεια στην πόλη καθόλη την διάρκεια της Συνόδου, σημειώνοντας: «Για ό,τι συνέβη ζητώ συγγνώμη από τους πολίτες του Αμβούργου».

Πολλά μέλη των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ ζήτησαν την παραίτηση του Σολτς, κατηγορώντας τον για την αποτυχία να περιορίσει τις βίαιες διαδηλώσεις.

Όπως γράφει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο δήμαρχος του Αμβούργου κατηγόρησε για τα βίαια επεισόδια έναν «εγκληματικό όχλο» ο οποίος ήθελε, όπως δήλωσε, να τραυματίσει και να σκοτώσει ανθρώπους. «Είμαι ικανοποιημένος ότι κανένας δεν σκοτώθηκε», πρόσθεσε.