Γκιουλέν: Αν οι ΗΠΑ θεωρήσουν ότι είναι σωστό να εκδοθώ στην Τουρκία, θα πάω

|
THESTIVAL TEAM

Δεν σκοπεύει να φύγει από τις ΗΠΑ ο αυτοεξόριστος πρώην ιεροκήρυκας, Φετουλάχ Γκουλέν, όπως δήλωσε ο ίδιος, την ίδια στιγμή που η Τουρκία συνεχίζει να θεωρεί πως αυτός βρίσκεται πίσω από το περσινό αποτυχημένο πραξικόπημα.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο ιεροκήρυκας τόνισε ότι θα δεχθεί την έκδοσή του, αν η Ουάσινγκτον κάνει δεκτό το αίτημα της Άγκυρας να τον παραδώσει.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε από το Πόκονο Μάουντενς της Πενσιλβάνια, όπου ζει, ο 79χρονος Γκιουλέν αρνήθηκε τον ισχυρισμό της τουρκικής κυβέρνησης ότι προετοιμάζεται να φύγει για τον Καναδά προκειμένου να αποφύγει να εκδοθεί στην Τουρκία.

«Οι φήμες δεν είναι αληθινές», είπε στο Reuters. «Αν οι ΗΠΑ θεωρήσουν ότι είναι σωστό να εκδοθώ, θα φύγω (για την Τουρκία)», πρόσθεσε.

Η τουρκική πρεσβεία στην Ουάσινγκτον αρνήθηκε να σχολιάσει τις τελευταίες δηλώσεις του ιεροκήρυκα.

Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ιδιωτικά ότι αν και ο Τούρκος πρόεδρος έχει υποβάλει αίτημα έκδοσης απευθείας στον Αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ, η Τουρκία δεν έχει παράσχει επαρκή στοιχεία ώστε το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ να μπορέσει να δράσει.

Το θέμα αυτό αποτελεί πηγή έντασης μεταξύ των δύο χωρών, που είναι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ.

Ο Γκιουλέν επεσήμανε ότι ελπίζει πως η κυβέρνηση Τραμπ δεν θα επιτρέψει την έκδοσή του, κυρίως μετά την παραίτηση του πρώην συμβούλου εθνικής ασφάλειας Μάικλ Φλιν λίγες εβδομάδες μετά την ορκωμοσία του Ρεπουμπλικάνου προέδρου εξαιτίας των φερόμενων διασυνδέσεών του με τη Ρωσία. Ο Φλιν είχε προσφέρει έμμισθη εργασία «η οποία θα μπορούσε να ερμηνευθεί ως επωφελής» προς την τουρκική κυβέρνηση και ήταν υπέρ της έκδοσης του Γκιουλέν.

Παράλληλα, ο Γκιουλέν καταδίκασε την ενίσχυση των εξουσιών του Ερντογάν, αλλά και το κλείσιμο μέσων ενημέρωσης που είναι επικριτικά προς εκείνον, χαρακτηρίζοντάς τον «δικτάτορα». Κάλεσε μάλιστα την τουρκική κυβέρνηση και τις ευρωπαϊκές χώρες να κάνουν περισσότερα για να ενθαρρύνουν την αποκατάσταση των πολιτικών ελευθεριών στην Τουρκία.

«(Αν ο Ερντογάν ακούσει) μια ισχυρή φωνή από τις ΗΠΑ ή την ΕΕ, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τις Βρυξέλλες που θα του πει: “Αυτό που κάνεις είναι λάθος (…) το δικαστικό σου σύστημα δεν λειτουργεί”, τότε ίσως αλλάξει γνώμη», εκτίμησε ο ιεροκήρυκας.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Γκιουλέν εξήρε την αντιπολίτευση στην Τουρκία και υπογράμμισε ότι οποιαδήποτε νέα απόπειρα να εκδιωχθεί από την εξουσία ο Ερντογάν θα πρέπει να γίνει μέσω ειρηνικών διαδηλώσεων και εκλογών και όχι με μη δημοκρατικούς τρόπους. «Δεν υποστήριξα ποτέ ένα πραξικόπημα», υπογράμμισε.

Ακολουθήστε το Thestival στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.