Έως και 17 από τους 58 πυρηνικούς αντιδραστήρες της ενδέχεται να κλείσει η Γαλλία, με στόχο να περιορίσει δραστικά το ποσοστό της ηλεκτρικής ενέργειας, που παράγεται από πυρηνικά εργοστάσια, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Οικολογικής Μετάβασης, Νικολά Ιλό.

Το 75% της ηλεκτρικής ενέργειας στη Γαλλία παράγεται σήμερα από πυρηνικά εργοστάσια. Ένας νόμος που ψηφίστηκε το 2015, επί προεδρίας του Φρανσουά Ολάντ, προβλέπει να μειωθεί το ποσοστό αυτό στο 50% μέχρι το 2025.

"Όλοι καταλαβαίνουν ότι για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, θα κλείσουμε ορισμένους αντιδραστήρες (...) ίσως μέχρι και 17 αντιδραστήρες, αυτό θα το δούμε" ,είπε ο Ιλό, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό RTL.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, την περασμένη Πέμπτη ο Ιλό παρουσίασε ένα "σχέδιο για το κλίμα" που όμως δεν περιγράφει λεπτομερώς τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση θα καταφέρει να περιορίσει τη συμμετοχή των πυρηνικών αντιδραστήρων στην παραγωγή ενέργειας. Πολλοί ειδικοί εξάλλου θεωρούν ότι είναι δύσκολο να μειωθεί από το 75% στο 50% μέχρι την ημερομηνία που έχει τεθεί.