Η Μοσούλη, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Ιράκ, γιορτάζει την απελευθέρωσή της, μετά τη νίκη των κυβερνητικών δυνάμεων κατά του Ισλαμικού Κράτους, παρά το γεγονός ότι παραμένουν κάποιοι θύλακες αντίστασης.

Ο πρωθυπουργός Χάιντερ αλ Αμπάντι συνεχάρη, με ανακοίνωσή του, «τους ηρωϊκούς μαχητές για τη νίκη αυτή» στην «απελευθερωμένη» πόλη.

«Δεν μένουν παρά ένας με δύο θύλακες των τζιχαντιστών του Νταές (αραβικό ακρωνύμιο του ΙΚ)», επεσήμανε ο Αμπάντι. «Η νίκη είναι βέβαιη και οι τελευταίοι τζιχαντιστές είναι περικυκλωμένοι (…) είναι θέμα χρόνου να ανακοινώσουμε τη μεγάλη νίκη στον λαό μας», πρόσθεσε.

Η ανακατάληψη της Μοσούλης, του κύριου προπυργίου του ΙΚ στο Ιράκ, είναι η πιο σημαντική νίκη της Βαγδάτης από το 2014, όταν οι τζιχαντιστές κατέλαβαν μεγάλες περιοχές της χώρας.

Το ΙΚ εξακολουθεί να ελέγχει αρκετές περιοχές του ιρακινού εδάφους, κυρίως τις πόλεις Ταλ Άφαρ και Χαουίτζα βόρεια της Βαγδάτης και κάποιες περιοχές της ερήμου στην επαρχία αλ Άνμπαρ, στα σύνορα με τη Συρία.

Η εξτρεμιστική οργάνωση έχει επίσης υπό τον έλεγχό της μεγάλες περιοχές στη Συρία, αν και έχασε έδαφος και το προπύργιό της η Ράκα πολιορκείται από δυνάμεις των ανταρτών που στηρίζονται από την Ουάσινγκτον.

Στη Μοσούλη μέλη των ιρακινών δυνάμεων ύψωσαν ιρακινές σημαίες και σχημάτισαν με τα δάκτυλά τους το σήμα της νίκης.

 Πηγή: ΑΜΠΕ