Χωρίς την επίτευξη συμφωνίας ολοκληρώθηκε τα ξημερώματα το μαραθώνιο δείπνο εργασίας για το Κυπριακό, στο Κραν Μοντάνα της Ελβετίας.

«H Διάσκεψη για την Κύπρο έκλεισε χωρίς να επιτευχθεί συμφωνία» δήλωσε ο γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες ανακοινώνοντας στους δημοσιογράφους τον τερματισμό της Διάσκεψης, ο τελευταίος γύρος της οποίας διήρκεσε εννέα μέρες.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, διευκρίνισε πάντως ότι «αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα αναπτυχθούν άλλες πρωτοβουλίες για να αντιμετωπιστεί το Κυπριακό πρόβλημα».

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται ο «Φιλελεύθερος» δεν υπήρξε αποτέλεσμα λόγω της αμετακίνητης στάσης των Τούρκων σε εγγυήσεις και στρατεύματα. 

Η πρόταση που κατέθεσε ο Νίκος Αναστασιάδης ενώπιον του ΓΓ του ΟΗΕ ήταν ένα άνοιγμα που σαφώς στόχευε στο να προχωρήσει η διαδικασία προς τα εμπρός με ανάλογη χειρονομία από τουρκικής πλευράς. Η τουρκική άρνηση ήταν εμφανής καθ’ όλη τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας και έδειχνε πως στόχος της δεν ήταν να δώσει κάτι στο Τραπέζι 1 -δηλαδή στα θέματα εγγυήσεων και ασφάλειας- αλλά να δώσει η ελληνοκυπριακή πλευρά στο Τραπέζι 2 –στις εσωτερικές πτυχές. Ωστόσο, ο ΠτΔ είχε ξεκαθαρίσει πως η πρότασή του είναι πακέτο και αν δεν γίνει στο σύνολό της αποδεκτή, τότε αυτή δεν υφίσταται.

 Από την πλευρά του ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου υποστήριξε ότι δεν είναι εφικτή η λύση με βάση τις παραμέτρους του ΟΗΕ.