"Κάποιοι ήθελαν να πιέσουν να έρθουν οι πρωθυπουργοί, χωρίς να υπάρχουν οι προϋποθέσεις και τελικά, επικράτησε η λογική και η ορθότητα" τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς κατά την έξοδό του από τον χώρο της Διεθνούς Διάσκεψης για το Κυπριακό, επισημαίνοντας: "όπως διαπιστώσαμε οι περισσότεροι εκ των συμμετεχόντων, δεν έχουμε προχωρήσει ως έπρεπε τη διαπραγμάτευση. Έχει χαθεί σημαντικός χρόνος κι αυτό εξηγεί γιατί δε θα έρθουν οι πρωθυπουργοί'.

Ο κ. Κοτζιάς είπε ότι ο ίδιος επανέφερε στη συζήτηση "την ανάγκη να πάμε σε συγκεκριμένη διαπραγμάτευση γύρω από το μηχανισμό εφαρμογής και ελέγχου, γύρω από τα στρατεύματα και πώς αυτά θα φύγουν, καθώς και μια σειρά από άλλα ερωτήματα" που έχει θέσει. "Καταναλώνεται" πρόσθεσε "μεγάλο χρονικό διάστημα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για δευτερεύοντα θέματα" εκφράζοντας την ελπίδα ότι "αύριο και με τη βοήθεια του σοφού Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ να μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε πιο ουσιαστικές συζητήσεις".

Ερωτηθείς σχετικά με την πρόταση που είχε κάνει και αν υπήρξε κάποια αντίδραση από την ελληνοκυπριακή πλευρά ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών απάντησε: "Καταλαβαίνω ότι ο Πρόεδρος, η ελληνοκυπριακή πλευρά, ετοιμάζει ένα συγκεκριμένο σύστημα προτάσεων. Θα το δώσει. Έχουμε κάνει κι εμείς ένα καλό κείμενο, όπως νομίζω, γιατί πρέπει να καταργηθούν οι συνθήκες Συμμαχίας και Εγγυήσεων. Είναι καλοδιατυπωμένο και θα το δώσει αύριο ο κ. 'Αιντε στον ΓΓ.

Τέλος ερωτηθείς αν υπάρχει κάποια ένδειξη από τουρκικής πλευράς για αλλαγή στάσης ο κ. Κοτζιάς τόνισε: "Νομίζω ότι πρέπει να δουλέψουμε ώστε να αλλάξει".

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης εξερχόμενος μετά τον κ. Κοτζιά δήλωσε ότι η πρόταση της ελληνοκυπριακής πλευρά "είχε στόχο να ξεπεραστούν προβλήματα, τα οποία θεωρούνται ανυπέρβλητα, αλλά είναι εκ των ων ουκ άνευ για την ελληνοκυπριακή κοινότητα".

Την πρόταση της ελληνοκυπριακής πλευράς ο Μουσταφά Ακιντζί την χαρακτήρισε "για τα μάτια του κόσμου" τονίζοντας ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά έχει κάνει βήματα και καλώντας την ελληνοκυπριακή να πράξει το ίδιο. Στο ίδιο μήκος κύματος εκφράστηκε και ο κ. Τσαβούσογλου για την πρόταση του κ. Αναστασιάδη τονίζοντας ότι δεν ήταν τίποτα το καινούργιο.