Έντονη κριτική ασκεί ο γαλλικός τύπος στην στην ομιλία του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν ενώπιον του γαλλικού κογκρέσου στις Βερσαλλίες. Ειδικότερα, τη χαρακτήρισαν ασαφή, και παράλληλα υπογράμμισαν πως αναμένουν η σημερινή ομιλία του πρωθυπουργού Εντουάρ Φιλίπ να είναι πιο συγκεκριμένη.

«Ένα δύσπεπτο κήρυγμα» γράφει στο πρωτοσέλιδό της η L’ Humanite, «Η ασάφεια και η μορφή» γράφει η Liberation, «ένας πολύ γενικός πολιτικός λόγος», εκτιμά η Le Figaro. Ο Μακρόν που υποσχέθηκε «βαθιές αλλαγές» δεν έπεισε τους σχολιαστές.

Την πιο σκληρή κριτική, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ασκεί η Humanite. Ο διευθυντής σύνταξης της εφημερίδας, ο Πατρίκ Απέλ-Μιλέρ αναφέρει στο κεντρικό άρθρο: «Ένα μακρύ, δόλιο κήρυγμα, ένα μάτσο κοινοτοπίες και ένα μείγμα μεγάλων αρχών που περιορίστηκαν σε κλισέ».

«Μετά το κύμα Μακρόν, ο Μακρόν περιπλανιέται», σχολιάζει ο Λορέν Τζοφρέν στη Liberation. «Ο Μαρκόν άφησε στον Φιλίπ τα καυτά ζητήματα», εκτιμά από την πλευρά της η Le Figaro.

Στην Les Echos η Σεσίλ Κορνιντέτ διευκρινίζει τον πραγματικό διαχωρισμό των εξουσιών: «Ο πρόεδρος αναλαμβάνει τα λόγια, τις σκέψεις. Ο πρωθυπουργός τις ενέργειες, τις κινήσεις. Το κεφάλι και τα κότσια».