Από την στιγμή που πολλοί «φιλο-μετανάστες» δήμαρχοι -όπως η δήμαρχος της Λαμπεντούζα, στη Σικελία- ηττήθηκαν στις δημοτικές εκλογές της περασμένης Κυριακής, η κυβέρνηση της Ιταλίας ανεβάζει τους τόνους εναντίον των μεταναστών και εναντίον των Ευρωπαίων γειτόνων της.

Πάνω από 12.000 μετανάστες διασώθηκαν μεταξύ της περασμένης Κυριακής και Τρίτης ανοιχτά της Λιβύης, εκ των οποίων 5.000 μόνο την περασμένη Δευτέρα. Απέναντι σε αυτό το νέο κύμα και ενώ οι δομές της είναι υπερπλήρεις, η Ιταλία ανέβασε τον τόνο από την περασμένη Τετάρτη και απείλησε να κλείσει τα λιμάνια της.

Σήμερα μάλιστα, έγινε άτυπη συνεδρίαση των υπουργών Εσωτερικών της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ιταλίας για το ζήτημα.

Μετά την συνεδρίαση, ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών Marco Minniti κάλεσε για μια ακόμη φορά τους Ευρωπαίους εταίρους να ανοίξουν τα δικά τους λιμάνια στα πλοία που διασώζουν μετανάστες ώστε να ελαφρύνουν λίγο την Ιταλία. Ας σημειωθεί ότι η κεντρική Μεσόγειος έγινε εκ νέου ο βασικός δρόμος μετανάστευσης προς την Ευρώπη.

«Αν τα μοναδικά λιμάνια προς τα οποία έρχονται οι μετανάστες είναι τα ιταλικά, αυτό δεν πάει άλλο. Αυτή είναι η καρδιά του προβλήματος», είπε ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών στην Il Messaggero,

«Εγώ είμαι ευρωπαϊστής, αλλά θα ήμουν περήφανος αν ένα μόνο πλοίο με μετανάστες, αντί να έρχεται στην Ιταλία, πάει σε άλλο λιμάνι. Αυτό δεν θα έλυνε το πρόβλημα της Ιταλίας αλλά θα ήταν ένα εξαιρετικό σημάδι ότι η Ευρώπη θέλει να βοηθήσει την Ιταλία», πρόσθεσε ο υπουργός.

Από την αρχή του 2017 η Ιταλία διέσωσε 75.000 μετανάστες, ήτοι 15% περισσότερους από τον προηγούμενο χρόνο. Την περασμένη Πέμπτη, η Κομισιόν κάλεσε την Ιταλία να ηρεμήσει. Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ υπενθύμισε ότι 10,2 δισ. ευρώ δόθηκαν το 2016 και το 2017 για την μεταναστευτική κρίση και ότι 300 συνοριοφύλακες βρίσκονται στην Ιταλία και 800 στην Ελλάδα. Ωστόσο η Ιταλία επιμένει και το θέμα θα συζητηθεί στην σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών των 27 που θα γίνει στις 6 Ιουλίου, στο Ταλίν της Εσθονίας.