Έκκληση απηύθυναν τα Ηνωμένα Έθνη στον πρόεδρο της Βενεζουέλας, Νικολά Μαδούρο να σεβαστεί το Σύνταγμα και το κράτος δικαίου.

Τα Ηνωμένα Έθνη επέκριναν την Παρασκευή την κυβέρνηση του προέδρου της Βενεζουέλας Νικολά Μαδούρο για την περικοπή εξουσιών της επικεφαλής της εισαγγελίας.

Επικριτές του Μαδούρο διαδηλώνουν σχεδόν καθημερινά εδώ και τρεις μήνες εναντίον αυτού που αποκαλούν δημιουργία μιας δικτατορίας. Οι διαμαρτυρίες, κατά τις οποίες έχουν σκοτωθεί σχεδόν 80 άνθρωποι, συχνά καταλήγουν σε βίαιες συγκρούσεις με τις δυνάμεις ασφαλείας.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, αξιωματούχοι του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος εξαπέλυσαν σειρά επιθέσεων εναντίον της επικεφαλής της εισαγγελίας Λουίζα Ορτέγκα, από κατηγορίες για παραφροσύνη έως και για προώθηση της βίας, αφότου η αξιωματούχος αποστασιοποιήθηκε από την κυβέρνηση.

«Η απόφαση από το Ανώτατο Δικαστήριο της Βενεζουέλας στις 28 Ιουνίου να αρχίσουν διαδικασίες παύσης της εισαγγελέα, παγώματος των περιουσιακών στοιχείων της και επιβολής απαγόρευσης να φύγει από τη χώρα, είναι βαθιά ανησυχητική, όπως και η συνεχιζόμενη βία στη χώρα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα Ρούπερτ Κόλβιλ στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων στη Γενεύη.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το Συνταγματικό Τμήμα του Ανωτάτου Δικαστηρίου ακύρωσε τον διορισμό από την Ορτέγκα ενός αναπληρωτή εισαγγελέα και διόρισε άλλον στη θέση του παραβιάζοντας τον νόμο, δήλωσε ο Κόλβιλ. Επίσης μεταβίβασε μερικές από τις αρμοδιότητές της στον συνήγορο του πολίτη.

«Από τον Μάρτιο η εισαγγελέας έχει λάβει σημαντικά μέτρα υπερασπιζόμενη τα ανθρώπινα δικαιώματα, τεκμηριώνοντας τις περιστάσεις θανάτων στη διάρκεια του κύματος των διαδηλώσεων, επιμένοντας στην ανάγκη τήρησης της νόμιμης διαδικασίας και στη σημασία του διαχωρισμού των εξουσιών και ζητώντας την άμεση απελευθέρωση ανθρώπων που είχαν συλληφθεί αυθαιρέτως» δήλωσε ο Κόλβιλ.

«Καλούμε όλες τις δυνάμεις στο κράτος της Βενεζουέλας να σεβαστούν το σύνταγμα και το κράτος δικαίου και καλούμε την κυβέρνηση να εξασφαλίσει ότι εγγυάται τα δικαιώματα της ελευθερίας του συνέρχεσθαι και της ελευθερίας της γνώμης και της έκφρασης» πρόσθεσε ο Κόλβιλ.