Στην οικοδόμηση ενός «ψηφιακού μέλλοντος» για την Ένωση υποσχέθηκε πως θα συμβάλει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, χωρίς ωστό ο ίδιος να έχει αποκτήσει ακόμη smartphone.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Γιούνκερ έκανε το σχόλιο αυτό κατά τη διάρκεια δηλώσεών του με τον πρωθυπουργό της Εσθονίας, η οποία έχει μεταμορφώσει τη μετασοβιετική της οικονομία εν μέρει χάρη στη νέα τεχνολογία. Καθώς η κυβέρνηση της χώρας αναλαμβάνει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης – για πρώτη φορά στην ιστορία της, αντικαθιστώντας το Ηνωμένο Βασίλειο λόγω του Brexit - ο πρωθυπουργός Γιούρι Ράτας ζήτησε να υπάρξει νέα ελεύθερη μεταφορά δεδομένων στην Ε.Ε. προκειμένου να ενισχυθεί η οικονομική ανάπτυξη στην Ένωση.

«Δεν θα έπρεπε να το πω, αλλά οφείλω να το πω: Δεν έχω ακόμα smartphone. Κατά συνέπεια, δεν θα μπορούσα να γίνω πρωθυπουργός της Εσθονίας, αυτό θα ήταν απολύτως αδύνατον», δήλωσε ο Γιούνκερ σε συνέντευξη Τύπου μετά τις δηλώσεις του Ράτας.

«Ο Γιούρι το γνώριζε αυτό και γι’ αυτό μου έστειλε, όπως τον 19ο αιώνα, μια καρτ ποστάλ προσκαλώντας με στο Ταλίν», συνέχισε ο Γιούνκερ. Σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, ο Γιούνκερ χρησιμοποιεί ένα παλιό μοντέλο φιλανδικής εταιρείας.

«Αλλά ακόμα και χωρίς να έχω τεχνικές γνώσεις, γνωρίζω ότι το μέλλον μας είναι ψηφιακό», επέμεινε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. «Η ψηφιακή (τεχνολογία) είναι το DNA της χώρας σας και χρειάζεται να γίνει μέρος του ευρωπαϊκού DNA», δήλωσε στον Ράτας.

«Ο πρόεδρος Γιούνκερ δήλωσε ότι αναμένει η προεδρία της Εσθονίας να καταγράψει αξιοσημείωτη πρόοδο ιδιαίτερα στα θέματα της ψηφιακής πολιτικής», δήλωσε ο Ράτας. «Η ελεύθερη μεταφορά δεδομένων είναι προϋπόθεση για την Ψηφιακή Ενιαία Αγορά».

«Προκειμένου να καταστεί δυνατή η ελεύθερη μεταφορά δεδομένων στην Ευρώπη, πρέπει να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη και η ασφάλεια. Προς αυτό το στόχο, χρειάζεται να εστιάσουμε επίσης σε θέματα κυβερνοασφάλειας», πρόσθεσε ο Ράτας. Η Εσθονία δημιούργησε τις δικές της άμυνες στον κυβερνοχώρο φοβούμενη προβλήματα από τη γειτονική Ρωσία.