Η Άγκυρα δεν θα δεχθεί ποτέ την πλήρη αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο, ούτε την άρση των εγγυήσεων, διαμήνυσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο περιθώριο της Διάσκεψης για το Κυπριακό στο Κραν Μοντανά της Ελβετίας, ενώ κάλεσε Αθήνα και Λευκωσία να φέρουν «αποδεκτές» προτάσεις, προειδοποιώντας ότι αυτή η Διάσκεψη είναι η τελευταία για το Κυπριακό.

Μιλώντας σε τουρκικά ΜΜΕ, ο κ. Τσαβούσογλου είπε, όπως γράφει το ΑΜΠΕ, ότι για την Άγκυρα δεν είναι σημείο έναρξης της διαπραγμάτευσης οι μηδενικές εγγυήσεις και η αποχώρηση όλων των στρατευμάτων.

«Αυτό δεν το δεχόμαστε» υπογράμμισε, σημειώνοντας ότι «η Άγκυρα έδειξε την ελαστικότητα που μπορούσε να δείξει αλλά δεν μπορεί να εγκαταλείψει τις βασικές αρχές της».

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ υποστήριξε ότι «η παράταση είναι τακτική των Ελληνοκυπρίων», καθώς «μπροστά τους έχουν εκλογές» και «θέλουν να κάνουν "μονομερείς" γεωτρήσεις στα ανοιχτά της Κύπρου».

«Υπάρχουν σημαντικά θέματα όπως το περιουσιακό, η εκ περιτροπής προεδρία, οι τέσσερις ελευθερίες των πολιτών της Τουρκικής Δημοκρατίας. Πρέπει τόνισε να επιτευχθεί συμφωνία σε αυτά τα θέματα», ανέφερε και δήλωσε ότι «δεν θα συζητάμε το Κυπριακό για μια ζωή, πρέπει να επικεντρωθούμε στο να καταλήξουν θετικά οι διαπραγματεύσεις».