Ένοχους έκρινε σήμερα το ρωσικό δικαστήριο πέντε άνδρες από την Τσετσενία και την Ινγκουσετία για τη δολοφονία του Μπόρις Νεμτσόφ, δύο και πλέον χρόνια αφότου ο ηγέτης της αντιπολίτευσης δέχτηκε επίθεση και έπεσε νεκρός σε γέφυρα, κοντά στο Κρεμλίνο.

Ο Νεμτσόφ, ένας από τους σφοδρότερους επικριτές του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, δολοφονήθηκε τον Φεβρουάριο του 2015 ενώ περπατούσε σε γέφυρα, στην καρδιά της Μόσχας. Νωρίτερα είχε δειπνήσει με τη σύντροφό του. Ο 55χρονος πολιτικός εκείνη την περίοδο συνέτασσε έκθεση σχετικά με τον ρόλο της Ρωσίας στην ουκρανική κρίση.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, μετά από οκτάμηνη ακροαματική διαδικασία, το δικαστήριο έκρινε ενόχους πέντε άνδρες, μεταξύ των οποίων και τον Ζαούρ Νταντάγιεφ, ο οποίος, σύμφωνα με τις εισαγγελικές αρχές, ήταν εκείνος που τράβηξε τη σκανδάλη.

Το δικαστήριο έκρινε ότι οι άλλοι τέσσερις κατηγορούμενοι, οι Σαντίντ και Ανζόρ Γκουμπάσεφ, ο Ταμερλάν Εσκερχάνοφ και ο Χαμζάτ Μπαχάγιεφ, ήταν συνεργοί του Νταντάγιεφ και ότι τους είχαν υποσχεθεί το ποσό των 15 εκατομμυρίων ρουβλιών (περίπου 250.000 ευρώ) για να διαπράξουν τη δολοφονία. Όλοι τους αρνούνταν κάθε σχέση με τη δολοφονία του αντιπολιτευόμενου πολιτικού.

Καταζητείται από τις ρωσικές αστυνομικές αρχές οάνθρωπος που φέρεται ότι οργάνωσε τη δολοφονία του Νεμτσόφ, ο Τσετσένος Ρουσλάν Μουχουντίνοφ.

Οι ένορκοι έκριναν, επίσης, ότι κανείς από τους πέντε κατηγορουμένους δεν δικαιούται να του αναγνωριστούν ελαφρυντικά. Οι ποινές που θα τους επιβληθούν θα ανακοινωθούν εντός των προσεχών ημερών.

Ο ηθικός αυτουργός της δολοφονίας του Νεμτσόφ δεν είναι γνωστός στις αρχές. Συνεργάτες του όμως κατηγορούσαν το προηγούμενο διάστημα το περιβάλλον του Τσετσένου ηγέτη Ραμζάν Καντίροφ – ή ακόμη και τον ίδιο τον Καντίροφ ότι ήταν εκείνος που έδωσε την εντολή. Στις αρχές Δεκεμβρίου πάντως η ρωσική δικαιοσύνη αρνήθηκε να καλέσει ως μάρτυρα στην δίκη τον Τσετσένο πρόεδρο.

Αμέσως μόλις έγινε γνωστή η απόφαση, το Κρεμλίνο ανέφερε ότι επαφίεται στις ανακριτικές αρχές και όχι στο Κρεμλίνο να αποφασίσουν αν απαιτείται περαιτέρω διερεύνηση της δολοφονίας του Νεμτσόφ, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.