Παρά το γεγονός ότι σε λίγους μήνες θα διεξαχθεί δημοψήφισμα στην Καταλονία αναφορικά με την ανεξαρτησία της, φαίνεται πως υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να τιναχθεί στον αέρα, λόγω του ότι δεν υπάρχουν κάλπες.

Σύμφωνα με την εφημερίδα El Pais, όπως γράφει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, λίγους μήνες πριν το δημοψήφισμα και ενώ απαιτούνται 8.000 κάλπες η καταλανική κυβέρνηση δεν έχει ακόμη καταφέρει να τις βρει.

Για την ακρίβεια, αν και έγινε διαγωνισμός η μια εταιρεία δεν είχε τα απαραίτητα έγγραφα ενώ η άλλη δεν είχε κάλπες που να ανταποκρίνονται στις απαιτούμενες προδιαγραφές.

Κάπως έτσι ο διαγωνισμός κηρύχθηκε άγονος και το δημοψήφισμα μπορεί να τιναχθεί στον αέρα καθώς οι ρυθμοί είναι εξαιρετικά αργοί...

Πάντως την ίδια στιγμή που η καταλανική κυβέρνηση κήρυσσε άγονο τον διαγωνισμό, ταυτόχρονα καλούσε τη Μαδρίτη να σταματήσει να ασκεί πιέσεις στους προμηθευτές. Η κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι μπορεί μεν να αρνείται πως ασκεί τέτοιες πιέσεις, όμως από την άλλη πλευρά προειδοποιεί για τις ποινικές κυρώσεις που ενδέχεται να αντιμετωπίσει όποιος συνδράμει μία τέτοια μονομερή, μη αναγνωρισμένη από την κεντρική κυβέρνηση και το Σύνταγμα, ενέργεια.

Πλέον, μία πιθανή λύση για το πρόβλημα που προέκυψε με τις κάλπες είναι να υπογραφεί διάταγμα για απ’ ευθείας αγορά τους, αναλαμβάνοντας συνάμα και την ποινική ευθύνη γι’ αυτό.