Ο γενικός εισαγγελέας της Βραζιλίας κατηγόρησε χθες στον πρόεδρο Μισέλ Τέμερ για αποδοχή δωροδοκίας, στην πρώτη από μια σειρά παρόμοιων κατηγοριών που αναμένονται να απαγγελθούν εναντίον του βαθιά αντιδημοφιλή ηγέτη τις επόμενες εβδομάδες.

Ο Χοντρίγκο Ζανό παρέδωσε την κατηγορία σε έγγραφο στο ανώτατο δικαστήριο της Βραζιλίας. Σύμφωνα με τον νόμο της χώρας, το κατώτερο τμήμα του Κογκρέσου θα πρέπει τώρα να αποφασίσει αν θα επιτρέψει σε ειδικό δικαστήριο να κρίνει έναν εν ενεργεία πρόεδρο.

Οι βουλευτές της συμμαχίας του Τέμερ πιστεύουν ότι έχουν αρκετές ψήφους να εμποδίσουν την πλειοψηφία δύο τρίτων που χρειάζεται ώστε να προχωρήσει το θέμα σε δίκη.

Πρώην πρόεδρος καταδικάστηκε να εκτίσει βαριά ποινή κάθειρξης για διαφθορά

Στο μεταξύ, ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Βραζιλίας Αντόνιου Παλόσι, άλλοτε πανίσχυρο μέλος των κυβερνήσεων της κεντροαριστεράς υπό τον Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα και τη Ντίλμα Ρουσέφ, καταδικάστηκε σήμερα να εκτίσει πάνω από 12 χρόνια κάθειρξη για διαφθορά, έπειτα από τη δίκη του για υπεξαίρεση ενός ποσού 10 και πλέον εκατομμυρίων δολαρίων για τη χρηματοδότηση των προεκλογικών του εκστρατειών.

Υπουργός Οικονομικών του Λούλα μεταξύ του 2003 και του 2006 και αργότερα προσωπάρχης της Ρουσέφ το 2011, ο Παλόσι, 56 χρονιών, υπήρξε ένας από τους πολιτικούς που διέθεταν τη μεγαλύτερη επιρροή στο Κόμμα των Εργατών (PT) που ιδρύθηκε από τον Λούλα.

Προφυλακισμένος από τον Σεπτέμβριο του 2016, ο Αντόνιου Παλόσι καταδικάστηκε σε 12 χρόνια και δύο μήνες κάθειρξη για παθητική διαφθορά από τον Σέρζιου Μόρο, τον δικαστή στην Κουριτσίμπα που έχει γίνει πασίγνωστος στη Βραζιλία διότι πρωτοστάτησε στην έρευνα για το σκάνδαλο της Πετρομπράς.

Και ο ίδιος ο Λούλα βρίσκεται στο στόχαστρο της δικαιοσύνης για πολλές πτυχές αυτής της πολυπλόκαμης υπόθεσης, που αποκάλυψε την ύπαρξη ενός γιγαντιαίου κυκλώματος διαφθοράς και της διασπάθισης δύο δισεκατομμυρίων δολαρίων και πλέον από τα ταμεία του κρατικού κολοσσού του πετρελαίου, της Πετρομπράς.

Ο Παλόσι, γιατρός πριν κατέβει στην πολιτική, κρίθηκε ένοχος στην κατηγορία ότι είχε διαπραγματευθεί δωροδοκίες ανάμεσα στον κατασκευαστικό όμιλο Οντεμπρέχτ και ενδιάμεσους του PT, αναφέρεται στην ετυμηγορία.

Ο Αντόνιου Παλόσι, γνωστός με το προσωνύμιο «Ο Ιταλός», όπως καταγραφόταν στο αρχείο που τηρούσε η Οντεμπρέχτ με τις δωροδοκίες, συνελήφθη στο πλαίσιο μιας επιχείρησης της αστυνομίας που βαπτίστηκε «Ομερτά».

Ο δικαστής Μόρο, ο οποίος έχει στείλει ήδη δεκάδες στελέχη επιχειρήσεων και κομμάτων από όλο το πολιτικό φάσμα πίσω από τα σίδερα, καταδίκασε επίσης και άλλα στελέχη του PT σε ποινές φυλάκισης. Ανάμεσά τους ήταν ο πρώην ταμίας του κόμματος, Ζουάου Βακάρι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ ​