Εστάλησαν το βράδυ της Πέπτης οι θέσεις και οι παρατηρήσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς στο προσχέδιο εγγράφου που υπέβαλε στα ενδιαφερόμενα μέρη για τη νέα διάσκεψη για το Κυπριακό ο ειδικός σύμβουλος του Γ.Γ.του ΟΗΕ Έσπεν Άιντε. Εξάλλου, ικανοποίηση εξέφρασε ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης μετά την συνάντησή του με την πρωθυπουργό της Βρετανίας Τερέζα Μέι.

Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση του του κ. Αναστασιάδη, με την πρωθυπουργό της Βρετανίας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, σημείωσε ότι «είναι άξιο αναφοράς το γεγονός ότι υπάρχουν κοινές, αν θέλετε τοποθετήσεις, με τη βρετανική κυβέρνηση, σε κάποια σημεία που αναφέρονται στο προσχέδιο που έχει κοινοποιηθεί σε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη».

Επίσης, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, τόνισε πως «ήταν κοινή η πεποίθηση ότι τα αποτελέσματα στη συζήτηση του κεφαλαίου της ασφάλειας και των εγγυήσεων είναι εκείνα που θα δείξουν αν μπορούμε να αισιοδοξούμε για ένα θετικό αποτέλεσμα από την παρούσα διαδικασία».

Ο κ. Αναστασιάδης και η κ. Μέι συζήτησαν το θέμα της Τουρκίας, καθώς επίσης και τις σχέσεις της Ε.Ε. με την Τουρκία, ενώ, τέλος, έγινε ανταλλαγή απόψεων για τις συζητήσεις σχετικά με την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξέφρασε την ικανοποίηση του κ. Αναστασιάδη για το γεγονός ότι «οι εταίροι της Κύπρου στην Ε.Ε. συντάσσονται με την κυπριακή θέση για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις, μετά την τοποθέτηση του Προέδρου στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο».
Σύμφωνα με τον κ. Χριστοδουλίδη, διψήφιος αριθμός ηγετών των κρατών-μελών συμμετείχε στη συζήτηση για το Κυπριακό και τις ευρωτουρκικές σχέσεις. «Είναι κοινή η προσέγγιση ότι εν έτει 2017 δεν μπορούμε να μιλάμε για εγγυήσεις σε ένα κράτος-μέλος της ΕΕ», πρόσθεσε.