Η Τουρκία χαρακτήρισε «θετικό βήμα» τη δέσμευση των ΗΠΑ να πάρουν πίσω τα όπλα που έχουν δώσει στην κουρδική πολιτοφυλακή στη βόρεια Συρία, YPG (Μονάδες Προστασίας του Λαού), μετά την ήττα του Ισλαμικού Κράτους και πρόσθεσε ότι η εφαρμογή της είναι ζωτικής σημασίας. Σχετικές δηλώσεις έκανε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Φικρί Ισίκ.

Σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό NTV ο κ. Ισίκ πρόσθεσε ότι η Τουρκία θα προχωρήσει σε αντίποινα αν έρθει αντιμέτωπη με οποιαδήποτε απειλή από τις YPG, τις οποίες η Άγκυρα θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση.

Την Πέμπτη, πηγές από το τουρκικό υπουργείο Άμυνας ανέφεραν ότι ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Τζέιμς Μάτις δήλωσε στον Τούρκο ομόλογό του ότι τα όπλα τα οποία προμηθεύουν οι ΗΠΑ στην κουρδική πολιτοφυλακή YPG στη Συρία θα επιστραφούν μόλις ηττηθεί το Ισλαμικό Κράτος.

Σε επιστολή του προς τον Φ. Ισίκ, ο κ. Μάτις αναφέρει ότι οι ΗΠΑ ενημέρωσαν την Τουρκία για τα όπλα που έχουν δώσει στην YPG και ότι θα της παρέχουν κάθε μήνα καταλόγους με τα όπλα τα οποία παραδίδονται.

Πηγή: naftemporiki.gr