Διαβεβαιώσεις ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα εξαναγκάσει κανέναν πολίτη κράτους - μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης να εγκαταλείψει τη χώρα μετά το Brexit, παρείχε στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της Ε.Ε. η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι στη Σύνοδο Κορυφής της Βρυξέλλες, σύμφωνα με βρετανική κυβερνητική πηγή.

Πάντως, κατά την ίδια πηγή, η κ. προειδοποίησε τους αρχηγούς των «27» ότι απορρίπτει κάθε δικαιοδοσία του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ) στην επίλυση των διαφορών για τα δικαιώματα των πολιτών της Ένωσης μετά το Brexit.

Όπως αναφέρει το BBC, βάσει των σχεδίων που επεξεργάζεται η βρετανική κυβέρνηση, οι Ευρωπαίοι πολίτες που διαμένουν στο Ηνωμένο Βασίλειο για τουλάχιστον πέντε έτη, θα έχουν πλήρη δικαιώματα διαμονής και πρόσβασης σε υγειονομικές, εκπαιδευτικές και άλλες παροχές.

Η κ. Μέι είπε ότι ως καταληκτική ημερομηνία πριν από την οποία θα πρέπει να έχουν εγκατασταθεί στη Βρετανία οι ευρωπαίοι πολίτες για να έχουν εγγυημένα τα δικαιώματά τους θα πρέπει να οριστεί μία ημέρα μεταξύ της 29ης Μαρτίου 2017 και της 29ης Μαρτίου 2019.

Οι πολίτες αυτοί θα υπάγονται υπό το νέο καθεστώς των «εγκατεστημένων» πολιτών (settled status), δηλαδή των πολιτών με κατοχυρωμένο το δικαίωμα μόνιμης διαμονής.

Για όσους θα έχουν εγκατασταθεί στη Βρετανία πριν από την καταληκτική ημερομηνία αλλά χωρίς να έχουν συμπληρώσει πέντε έτη συνεχούς διαμονής στη χώρα, που αποτελεί σήμερα όρο για την απόκτηση άδειας μόνιμης διαμονής, η βρετανική πρόταση προβλέπει ότι θα τους επιτραπεί η παραμονή ώστε να συμπληρώσουν αν το επιθυμούν την πενταετία που θα επιτρέψει τελικά τη μόνιμη διαμονή τους.

Στη βρετανική πρόταση προβλέπεται επίσης διετής περίοδος χάριτος για όσους θα έχουν φτάσει στη Βρετανία μετά από την καταληκτική ημερομηνία και δε θα δικαιούνται μόνιμη διαμονή.