Τη δημιουργία θέσης «υπουργού Οικονομικών» της Ευρωζώνης προτείνει ο Γάλλος επίτροπος, Πιερ Μοσκοβισί, με έναν συνδυασμό αρμοδιοτήτων του επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων με εκείνες του προέδρου του .

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Μοσκοβισί, που σήμερα κατέχει ο ίδιος τη θέση του Επιτρόπου Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων, απέφυγε να προτείνει τον εαυτό του για την θέση, θεωρεί όμως ότι έχει τις ικανότητες για να την αναλάβει.

«Είμαι υπέρ ενός υπουργού Οικονομικών της Ευρωζώνης, όχι ενός υπουργού που θα είναι ανώτερος από τον υπουργό (της κάθε χώρας) αλλά κάποιου που θα μπορεί να καθοδηγήσει πιο αποτελεσματικά την Ευρωζώνη, που θα είναι ταυτόχρονα πρόεδρος του Eurogroup και Επίτροπος αρμόδιος για τις Οικονομικές Υποθέσεις», είπε μιλώντας σε ένα επιχειρηματικό forum στη Μαδρίτη.

Σήμερα, η προεδρία του Eurogroup ασκείται από έναν από τους 19 υπουργούς Οικονομικών των χωρών της Ευρωζώνης.

«Θα ήθελα, για να το πω περιγραφικά, ο διάδοχός μου να είναι ο πρώτος υπουργός Οικονομικών της Ευρωζώνης», επέμεινε ο Μοσκοβισί, διευκρινίζοντας πως «δεν είμαι υποψήφιος για τίποτα. Η πρότασή μου δεν είναι μια προσωπική πρόταση, είναι μια δομική πρόταση». Πάντως τόνισε ότι ο ίδιος «δεν είναι κατ' ανάγκη ο λιγότερο προετοιμασμένος» για κάτι τέτοιο.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν προασπίζεται την ιδέα της δημιουργίας μιας θέσης υπουργού της Ευρωζώνης προκειμένου να ενισχυθεί η συνοχή της.