Ευθείες βολές κατά του υπ. Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εξαπέλυσε ο εκπρόσωπος για θέματα προϋπολογισμού της ΚΟ του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας (SPD), Γιοχάνες Καρς.

Ο Καρς κατηγορεί τον Σόιμπλε ότι για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης, όπως λέει χαρακτηριστικά, αποκρύπτει από το 2015 ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο. Σε συνέχεια της συνέντευξης που παραχώρησε στη Deutsche Welle ωστόσο επιμένει ότι οι Έλληνες είναι αυτοί που θα σώσουν την Ελλάδα και όχι οι ξένοι.

Η ασαφής στάση του Σόιμπλε

«Εδώ και δύο χρόνια η στάση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε χαρακτηρίζεται από ασάφεια», υποστηρίζει σε συνέντευξή του στη Deutsche Welle, και προσθέτει πως ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών «ενώ επιμένει στη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα επειδή διαθέτει την αναγκαία τεχνογνωσία, απορρίπτει συγχρόνως την εκτίμησή του για την αναγκαιότητα περικοπής του χρέους.

Αποτέλεσμα αυτής της «αντίφασης» είναι ένας «σαθρός συμβιβασμός», αφού το ΔΝΤ παραμένει στο πρόγραμμα χωρίς οικονομική συμμετοχή».

Ωστόσο, το ζητούμενο σύμφωνα με τον Γ. Καρς είναι κατά πόσο «θέλουμε τη συμμετοχή του ΔΝΤ ή όχι. Αν τη θέλουμε, τότε το Ταμείο έχει μιλήσει ξεκάθαρα για τις προϋποθέσεις –δηλαδή τη βιωσιμότητα του χρέους και την περικοπή του.

Ο Σόιμπλε όμως φοβάται τη σχετική συζήτηση όπως ο διάβολος το λιβάνι. Θέλει να αποφύγει οπωσδήποτε κάθε συζήτηση πριν από τις εκλογές» λέει χαρακτηριστικά.

«Δύο χρόνια τώρα παρακολουθούμε τις ασάφειες του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης. Στο τέλος θα γίνει η περικοπή του χρέους. Θα ήταν όμως καλύτερα αν ήταν από την αρχή ειλικρινής» αναφέρει.

Βέβαια, μια δημόσια συζήτηση στη Γερμανία για το κούρεμα του χρέους δεν θα ήταν εύκολη, παραδέχεται ο Γιοχάνες Καρς αν και θα πρέπει να γίνει. Ωστόσο τονίζει πως «το πιθανότερο είναι η αβεβαιότητα για το χρέος να διαρκέσει ως το καλοκαίρι του 2018».

Η Ελλάδα θα σωθεί από τους Έλληνες

Οι σοσιαλδημοκράτες είναι υπέρ του «η Ελλάδα να πάρει τα χρήματα της επόμενης δόσης επειδή είναι αναγκαία για την εξυπηρέτηση των δανείων και την εξόφληση οφειλών του Δημοσίου προς τις επιχειρήσεις. Αυτή είναι η συμβολή που μπορούμε εμείς να προσφέρουμε» αναφέρει ο Καρς.

Επιμένει ωστόσο, ότι «Η Ελλάδα δεν πρόκειται όμως να σωθεί ούτε από τη Γερμανία και ούτε από την Ευρώπη. Είναι υπόθεση των Ελλήνων.

Ωστόσο θα πρέπει να τους δώσεις τη δυνατότητα να το κάνουν. Οι Έλληνες θα πρέπει από την πλευρά τους να αξιοποιήσουν την «ανάσα» που τους δίνεται για να κάνουν εκείνες τις διαρθρωτικές αλλαγές που είναι αναγκαίες για ένα λειτουργικό φορολογικό σύστημα και μια αποτελεσματική δημόσια διοίκηση. Χωρίς τέτοιου είδους αλλαγές, η χώρα θα βρεθεί πολύ σύντομα ξανά στο χείλος του γκρεμού».

«Νομίζω ότι το χρέος και η συζήτηση περί αυτού δεν είναι τα ουσιώδη. Τα ουσιώδη είναι αν θα υπάρξει εμπιστοσύνη σε μια ανοδική προοπτική της οικονομίας, αν θα έρθουν ξένοι επενδυτές, αν εγκατασταθούν εταιρίες στην Ελλάδα, αν θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας.

Μόνο αν οι άνθρωποι έχουν δουλειά, αν έχουν κατάρτιση και πληρώνουν φόρους, μόνο τότε μπορεί ένα κράτος να λειτουργήσει και να αλλάξει και μπορούμε να μιλάμε για διαρθρωτική αλλαγή. Μόνο με λιτότητα δεν πρόκειται να σταθεί η οικονομία στην Ελλάδα ξανά στα πόδια της».

Μονομαχία Σόιμπλε- Βαρουφάκη

Ο Γιοχάνες Καρς μίλησε στη συνέντευξή του και για την μονομαχία Σόιμπλε-Βαρουφάκη. «Πιστεύω ότι η σημερινή ελληνική κυβέρνηση έχει υποστεί οδυνηρές δοκιμασίες και ότι τώρα ακολουθεί το δρόμο των μεταρρυθμίσεων.

Παλιότερα γνωρίσαμε και έναν Έλληνα υπουργό Οικονομικών, ο οποίος διεξήγαγε με τον δικό μας υπουργό Οικονομικών αξιοσημείωτες μονομαχίες. Για τους Ευρωπαίους ήταν πολύ διασκεδαστικό, για τους Έλληνες μάλλον θλιβερό.

Επί της ουσίας όμως αυτή η αντιπαράθεση δεν πρόσφερε σε κανέναν τίποτα. Σε τελική ανάλυση σκοπός της πολιτικής είναι να βελτιώσει τη ζωή των ανθρώπων», είπε χαρακτηριστικά προτρέποντας και τις δύο πλευρές να αποφύγουν το δρόμο του λαϊκισμού.

Πηγή: Deutsche Welle