Περισσότερους από 1.000 μετανάστες περισυνέξαν πλοία ανθρωπιστικών οργανώσεων. Οι μετανάστες επέβαιναν σε εννιά λαστιχένιες και ξύλινες βάρκες οι οποίες έπλεαν ανοικτά της Λιβύης σήμερα, όπως γνωστοποίησε το ιταλικό λιμενικό σώμα, το οποίο συντονίζει τις επιχειρήσεις διάσωσης στην κεντρική Μεσόγειο.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το πλοίο Vos Hestia, το οποίο χρησιμοποιεί για τη διάσωση μεταναστών και προσφύγων η μη κυβερνητική οργάνωση Σώστε τα Παιδιά, διέσωσε πάνω από 100 ανθρώπους, στην πλειονότητά τους πολίτες του Μπανγκλαντές, που επέβαιναν σε μια βάρκα από καουτσούκ και βρισκόταν 21 μίλια ανοικτά των ακτών της Λιβύης, στα διεθνή ύδατα.

Νωρίτερα σήμερα, άλλη μια ΜΚΟ, η καταλανική Proactiva Open Arms, ανέφερε μέσω Twitter ότι άνδρες της λιβυκής ακτοφυλακής πυροβόλησαν στον αέρα για να εκφοβίσουν μέλη της την ώρα που διέσωζαν 11 ανθρώπους από ένα μικρό πλεούμενο.

Κανείς δεν τραυματίστηκε και οι μετανάστες επιβιβάστηκαν στο πλοίο της ανθρωπιστικής οργάνωσης. Δεν ήταν άμεσα διαθέσιμος κάποιος εκπρόσωπος της λιβυκής ακτοφυλακής για να σχολιάσει την κατηγορία αυτή.

Οι αφίξεις μεταναστών στην Ιταλία έχουν αυξηθεί κατά σχεδόν 18% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο και ανέρχονται σε 65.000 και πλέον, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το υπουργείο Εσωτερικών της Ιταλίας.